Стефан Мичев – 46 или 64

"Лица от Троян"

Стефан Мичев - 46 или 64
Зам.кмет Розалина Русенова

Художникът Стефан Мичев откри на 12 юни  в залата  на Информационно – Културен център Троян поредната си изложба озаглавена „46/64 Портрети на личности от Троян” и представя картини в различни направления – иконография, живопис, графика и портретна живопис

На платната се познаха много троянци, ученици и учители от СУ „Васил Левски“ в града.  Те събудиха много усмивки и спомени. Във всеки портрет Мичев бе хванал най-характерното  модела и го е отразил съвсем безпогрешно.

От пейзажите на Мичев лъха  някаква особена светлина, която поражда положителни емоции. Малки и големи разглеждаха с огромен интерес  творбите на бившия директор на най-старото училище в Троян – ОУ“Иван Хаджийски“.  В знак на признателност към таланта   му,  коренякът-троянец  получи много цветя и пожелание за още по-големи творчески успехи.  С щастлива усмивка съпругата на Стефан Мичев, Ели бе плътно до него на откриването, както и в живота.

Стефан Мичев - 46 или 64
Част от учениците

Там бяха и неговите  възпитаници от Артшколата, които получиха грамота от техния преподавател в знак на благодарност за тяхната себеотдайност към живописта

Роденият през 1955 година  универсален творец е завършил учителския институт в Дупница и започва работа като учител по изобразително изкуство, математика и трудово обучение в с. Бели Осъм. Пенсионира се в ОУ „Иван Хаджийски“ . Освен,че е  педагог-инженер от ЮЗУ- Благоевград, има диплома за учител по информационни технологии от ТУ – Русе, за учител на деца с умствени увреждания от Софийския университет, втора професионално-квалификационна степен по изобразително изкуство и завършен курс по училищен мениджмънт в НБУ – София.

Той е  иконописец, живописец. Графиката, сценографията, и  рекламата. също са му приоритетни . Има редица участия в областни, национални, юбилейни изложби, 4 участия в националната учителска изложба, единствен представител от Ловешка област в първото Национално биенале на църковните изкуства във Велико Търново.

Неговите иконографии са изложени в Българския културен център във Варшава, над 100 други творби – копия на известни български икони, живописни и графични картини, са притежания на частни галерии и ценители в Германия, Австрия, Франция, Италия, Испания, Словакия, Полша, САЩ и България.

Да му пожелаем още творчески успехи!

Публикувахте от ТроянЪт – Всичко за Балкана в Сряда, 12 юни 2019 г.

Related Articles

Back to top button