В Община Троян няма сериозни проблеми след проливните дъждове

Регистрирани са повече от 15 хил. мълнии над страната

В Община Троян няма сериозни проблеми
Карта на валежите

Оперативна информация за речния отток  за реките в  Дунавски басейн показва,че  през последното денонощие водните нива в по-голямата част от басейна са се понижили значително. Вследствие на валежи и оттичане са отчетени по-значителни повишения на водните нива на р. Искър при гр. Роман (+122 см) и при с. Ореховица (+118 см), р. Вит при с. Крушовица (+95 см), при с. Търнене (+104) и при с. Биволаре (+184 см), р. Осъм при гр. Ловеч (+60 см) и при с. Изгрев (+370 см), р. Янтра при с. Каранци (+168 см) и р. Русенски Лом при с. Божичен (+158 см) и в притока ѝ р. Черни Лом при с. Кардам (+74 см).

В Община Троян няма сериозни проблеми
р. Осъм на 03.06.2019 година

По данни на Национален институт по метеорология и хидрология нивото на река Осъм в Троян е далеч под опасните норми.

Река Осъм

За Троян данните:

Qmin  [m3/s] Qср.  [m3/s] Qmax  [m3/s] H   [cm] Q   [m3/s] ΔH   [cm]
0,200 6,009 290,000 94 34,762 -61

Днес, 04.06  в резултат на валежи  имаше краткотрайни повишения на водните нива на реките в басейна. По-значителни ще бъдат повишенията в следобедните часове днес в средните части от водосбора на р. Искър и в средните части от водосбора на р. Огоста.

Потърсихме кметът на Община Троян Донка Михайлова за повече информация  какво е положението в Общината след проливните дъждове

В Община Троян няма сериозни проблеми след проливните дъждове Регистрирани са повече от 15 хил. мълнии над страната
Донка Михайлова -кмет на община Троян

„Няма нещо сериозно. Имаше няколко затлачени канавки, на няколко места е вдигнат асфалта от кръпки… Хора от Общината и Комунални услуги веднага отидоха на място и са взети мерки. „, каза Донка Михайлова

Малко проблеми е имало   в Белиш под Маргатина и малко в Дълбок дол.  Но не е били много тревожно, разясни още градоначалничката.

ПРОГНОЗАТА

От 06.06 нивата на наблюдаваните реки в басейна ще се понижават.

В Община Троян няма сериозни проблеми след проливните дъждове
Пораженията след днешанат градушка в Троян
снимката е на Милка Стаевска

На 5 юни 2019 г.в страната не се очакват опасни метеорологични явления

През нощта ще превали на отделни места, главно в планинските райони, количества до 5-7 л/кв.м. Утре валежите ще са главно в Западна и Централна България -5-10 л/кв.м, в планинските райони там до 15-20 л/кв.м; За 6 и 7 юни 2019 г.В четвъртък след обяд отново ще вали. Количества за денонощието: в четвъртък районите с по-интензивните валежи ще намалеят още по обхват, те ще са главно в планинските райони на Западна Стара планина и в Рило-Родопската област, където са възможни валежи до около 15 л/кв.м, в останалата част от западната половина на страната валежите ще са само на изолирани места и с количества -до 1-2 л/кв.м. Много малка е вероятността за валежи в Горнотракийската низина, по долината на Струма и в западната част на Дунавската равнина. В петък краткотрайни превалявания ще има на места, главно в Североизточна България и в Източна Стара планина. Количества: между 3 и 7 л/кв.м. На изолирани места и в планините в останалата част от страната следобяд ще превали слаб краткотраен дъжд, количества: до 1-2 л/кв.м

 

Вчера са регистрирани повече от 15 хил. мълнии над страната. В сутрешните часове те са били в южната част на страната: след което преминават към цялата страна.

Най-интензивна е гръмотевичната дейност в следобедните часове. Експертите допълват, че през месец юни падат около 1/3 от всички мълнии за годината.

 

Свързани статии

Back to top button