Важно! Оранжев код за много дъжд и гръмотевични бури в област Ловеч – ОБНОВЕНА

Как да предпазим уредите ни от гръмотевични бури? 

Националният институт по метеорология и хидрология издава за 25 юни предупреждение от втора степен – оранжев код, за значителни и интензивни валежи от дъжд и гръмотевични бури в областите Ловеч, Габрово, за планинската част на Враца и за Велико Търново, където очакваните количества ще са до 50-65 литра на квадратен метър, съобщи  Гл. инспектор   Петър Петров от РСПБЗН Троян, От троянската пожарна служба  умоляват гражданите да излизат от домовете си  по време на дъждовете. Само при спешни и неотложни нужди. Причината е да не се създават предпоставки за  неприятни ситуации и задръствания по улиците.

Как да предпазим уредите ни от гръмотевични бури 
Науката и досега не може да до край да разбере природата на мълнията. Дори гръмоотводът не гарантира пълна защита на една постройка от неприятности. Гръмоотводът защитава от преки попадения на мълнии, но от вторичните прояви – не. Става дума за това, че попадайки в земята или в някакъв обект в радиус до 1500 м от зданието, съществува вероятност от придвижване на електрическите разряди по различните комуникации, способни да провеждат ток: електропроводни мрежи, за връзки, газопроводи. Това причинява рязко покачване на напрежението в електрическите мрежи, водещи до различни аварийни ситуации – от изгаряне на микро-схеми в уредите за бита до пълно излизане от строя на електрооборудване.

Специалистите препоръчват по време на гръмотевична буря да се изключват от контакта !! всички уреди за бита, да не се използват стационарните телефони, да не се стои до прозорците и под вратите, да не се докосвате до водопроводните батерии. Така ще се предпазите от непредвидени проблеми и своята техника и своето здраве. Проверете в помещенията да няма течение, което да привлече кълбовидна мълния. Печки и камини е по-добре да не палите, защото излизащият от комина дим притежава висока електропроводимост и вероятността от попадане на мълния в комина нараства.

Ако се намирате на улицата, в парка или в гората, не трябва да се криете под високо израснали дървета – по-добре е да се отдалечите от тях на 30-40 м. Вероятността от попадане на мълния върху дърво е право пропорционална на неговата височина. Особено, „привличат“ мълниите тополите, дъбовете, елхите и боровете. Брезите, кленовете, орехите практически не попадат под ударите на мълниите. Опасността нараства, ако наблизо има дървета, ударени по-рано от гръмотевици. Ако се намирате в града, се постарайте колкото се може да се скриете в магазин или жилищен блок, защото обикновено те имат надеждна защита за разлика от спирките за градски транспорт. Ако няма такава възможност, можете да изчакате преминаването на бурята застанали на колене под невисоки насаждения. За предпочитане е да изключите мобилния телефон.

Не се препоръчва отварянето на чадър, заради множеството метални детайли! Също така е опасно да се стои до стена, близко до която расте високо дърво. По-добре е да стоите по-далеч от електропроводи, антени или влажни стени. Не се препоръчва да се намирате на възвишения и по открити незащитени места. Особено ако наблизо са разположени метални заграждения, електропроводи, крупни метални съоръжения.

Безопасно убежище е автомобилът и по време на буря е по-добре да не го напускате. Затворете прозорците и свалете автомобилната антена, спрете край пътя, но не и в близост до високи дървета. Обратно, велосипедът или мотоциклетът представляват потенциална опасност. Те трябва да бъдат оставени легнали и да се отдалечите от тях на разстояние не по-малко от 30 м. Още по-опасен е тракторът в открито поле!

На къпещите или риболовците се препоръчва незабавно да спрат заниманията си още с приближаването на бурята и да се отдалечат от водоема. Не си и помисляйте да се криете в близките храсти. Ако наоколо е голо поле, трябва колкото се може по-бързо – но не и бегом, ако вече е започнала бурята, да достигнете гората, но не под единични дървета в открита местност; или до населено място. При това заобикаляйте поне на около 200 м отделно стоящи дървета или други високи предмети.

За кълбовидната мълния – тя представлява още по-голяма тайна. Никога не знаеш какво да очакваш от нея. Затова при среща с нея трябва да запазите спокойствие и да прекратите и най-малките движения, защото възникващия въздушен поток ще я притегли, а при съприкосновение с предмети тя се взривява.

И накрая, няколко думи за това, как да се научите да пресмятате приближаването на буря. За да определите на какво разстояние тя се намира, дали се приближава или отдалечава, трябва да засечете времето между просветването на мълнията и последващия гръм. Известно е, че скоростта на разпространение на звука е приблизително 344 м/сек, т.е. за 3 секунди звукът преминава приблизително 1 км. Ако времето от святкането до гърма постепенно намалява, означава , че бурята ви приближава. Имайки това в предвид, може да изчислите приблизително разстоянието до епицентъра и да вземете мерки за вашата безопасност. Най- опасна е ситуацията, когато веднага след светкавицата се чува и гърмът – това означава, ме гръмотевичният облак се намира точно над вас.

 

 

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button