Започва реконструкция на Паметника на Свободата на връх Шипка

Започва реконструкция на Паметника на Свободата на връх Шипка
Снимка: БГНЕС

Още преди две години е било установено, че статуята се нуждае от спешна интервенция, тъй като металната конструкция на 8-метровия монумент е силно компрометирана.
Бронзовият лъв е отлят в Софийския военен арсенал от група майстори по проект на скулптора Кирил Шиваров през 1929 г., а пет години по-късно е поставен на Шипка. Последният ремонт е направен в началото на 80-те години на миналия век.
Реставрацията на лъва започва в навечерието на 85-годишнината от откриването на Паметника на свободата и тържествата по случай 142 години от Шипченската епопея, които ще се проведат през август.
От областната управа уверяват, че реставрацията няма да попречи на организацията на предстоящите тържества, чиято кулминация е на 24 август.
На паметника вече е монтирано скеле, което ще ограничи достъпа на посетители до експозицията вътре до 20 юни. За посещения ще бъде отворена Костницата, чийто вход е от южната страна на паметника.
Реставрационните дейности ще продължат до 1 септември съгласно договор на стойност 111 000 лева, сключен между НПМ „Шипка-Бузлуджа“ и изпълнителя ДЗЗД „Паметник Шипка 2019“.
Предвижда се цялостно почистване на бронзовата фигура, фугиране и обработка на носещата конструкция против корозия.

ПО информация на БГНЕС

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button