Ден на животновъда в Борима

На 13 юли, събота, в Борима за шести път се проведе Ден на животновъда, който постепенно се превърна в празник на селото и своеобразна негова емблема. Празникът привлича гости от близо и далеч и е повод родените в Борима, но живеещи далеко, да се завърнат, макар и за кратко, в родното си място, да се срещнат със съседи, да си поговорят, пък и да се повеселят. По преценка на кмета на селото на празненството присъстваха около 700 човека. Най-нетърпеливите започнаха да заемат местата около подредените на площада маси час преди началото на празника.

Организатор на Деня на животновъда е местното читалище «Напредък». Гергана Василева, секретар на читалището, откри празника точно в 20 часа. Боримци и техните гости с вълнение и гордост изслушаха химна на селото.

Официални гости на събитието бяха: народните представители от 11 МИР-Ловеч Валентина Найденова и Джейхан Ибрямов; заместник кметът на Община Троян Ангел Ангелов; кметът на Борима Иванчо Раев; общинските съветници Айнур Кехайова, Васил Радойчевски и Камен Спасовски; кметове на съседни населени места – Виолета Вълкова (Старо село), Дилян Дамянов (Дълбок дол) и Иван Христов (Голяма Желязна).

Кметът на селото Иванчо Раев поздрави всички с «Добре дошли!» и с радост прие поздравителния адрес, изпратен от общинското ръководство и кмета на Община Троян Донка Михайлова.

Малката Сияна Лалева изненада присъстващите с няколко великолепно изпълнени песни. Деца-самодейци я съпровождаха с танци. По-нататък музикалното оформление бе поето от оркестър «Мераклии».

Традиционно всички присъстващи бяха гостени със салата от зеле, боб яхния, телешка яхния и жито. Миналата година ми се наложи да си тръгна по-рано и не опитах житото. Сега мога да кажа, че това е едно от най-вкусните ястия, което някога съм ял. Браво на готвачите!

В разгара на събитието, точно когато сервираха телешката яхния, заръси ситен дъждец. Боримци не се уплашиха, а освен това се оказаха подготвени за такъв поврат на времето – извадиха чедърите и продължиха веселбата. И друг път им се случвало.

Най-възрастният участник в празника бе баба Пена (Пенито, както и казват в Борима). Съвсем скоро тя ще навърши 100 години. Здрава е, подвижна и много работлива. Кметът, господин Раев, споделя, че тротоара пред нейната къща е най-чист в цялото село. Всяка сутрин е в градината и върти мотиката с енергия, на която младите могат да завидят. Да е жива и здрава!

С две думи – хубав празник. И догодина пак!

 

 

Автор:
Автор: Васил Радойчевски

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button