Тенденция

Днес отдадохме почит на Апостола, но не и в Троян

Поне днес да ги нямаше тези маси…Днес се навършват 182 години от рождението на Апостола.

И ние троянци трябваше да уважим тази дата, но не би..

Минавайки покрай магазина на Виваком  в Троян се загледах  към  паметната плоча на мястото, където е бил ханът на Васил Спасов.

В него на 21.10.1871г. Васил Левски основава троянския революционен комитет.
Вътрешната революционна организация (ВРО) е българска национал-революционна организация, основана и изградена от Васил Левски в периода 1869-1872г. Основаването на ВРО отразява идеите на Васил Левски, че центърът на революционната активност трябва да бъде преместен от българските емигрантски кръгове в Румъния към българските земи. През 1871 г. Васил Левски приготвя Устав на организацията известен като „Нареда на работниците за освобождението на българският народ“. Разработен е в духа на своите политически възгледи: освобождение на България от турците чрез повсеместна революция на народа и създаване на страна като демократична република с гаранции за равенството на всички жители без значение техния етнос и религия.

Защо го пиша всичко това?

Паметната плоча и самото място, където е поставена има изключително голяма историческа стойност за троянци от години.  Но  от година  време вече не се забелязва. Вижда се нещо тъмно кафяво, но какво е? Трябва да се доближиш. Ама ако се приближиш може да обезпокоиш клиент на закусвалня „Фантазия“. Ако решиш да сложиш цвете пък….

„- Извинявайте, може ли да се отдръпнете малко за да сложим цвете?“

Как Ви звучи? За мен  е трагично.

Две големи табели – едната на заведението за бързо хранене и тази   на Траурната агенция,  ти отнемат от вниманието, и Паметната плоча вече няма стойност на такава. Тя просто се е загубила някъде.

Питам обществото и хората, които отговарят за запазване на българщината в Троян:

Защо унищожаваме историята и светите места в града?

Поколенията след нас как ще разберат и къде ще почитат паметта на Васил Левски и  хората, които са се борили за нас?

Защо оскверняваме  всичко ценно?

„Днес чуваме много напудрени и трогателни слова – за паметта, за безсмъртието, за обединението, за признателността и т.н. Какво пазим, в какво се обединяваме? Всички тези думи ми звучат толкова лицемерно, че чак ме боли. Не са виновни само тези, които ни управляват, вина имаме всички.“ – написа Даниела Балабанова, БТА

 

Поне днес да ги нямаше тези маси…

Днес отдадохме почит на Апостола
Паметната плоча е някъде, ама къде?

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button