Илиян Петракиев – първият български сомелиер, завършил с най-висок резултат курс в Англия

"Сертификатът е лист хартия. Важно е какво искаш да постигнеш"

Шампанското

Интервюто с Илиян Петркиев взе: Руслана Попсавова

От 22 до 24 юли 2019 година в Лондон се проведе курс за сомелиери. Троянецът Илиян Петракиев завърши с най-висок резултат измежду  измежду 40 сомелиери от водещи винени държави в Европа, които са се явили на Level 1- Introductory Sommelier Certificate и на Level 2 – Certified Sommelier, за което получава бутилка шампанско AR Lenoble Intense.

25 годишният Илиян е завършил СУ „Васил Левски“  Троян с преподавател инж.Иванка Църова – Организация и управление на хотелиерството. Става Шампион на България в националното състезание на МОН преди 6 години. Този успех не главозамая скромния младеж, а напротив вече е магистър  по тази специалност и продължава да се развива и изкачва стълбичката на професионалните умения. Преди 3 години стана става Сомелиер на България. В момента работи в Пловдив във вино-бар Vino Culture

По този повод поразпитахме Илиян, за да ни разкаже  повече за този курс, след като научихме добрата новина лично от него.

Откъде се запали да учиш този занаят? И какъв е този курс ?

– Любовта към този занаят идва от родния Троян. Това е изпит, който се провежда от Court of master Sommeliers Europe. Court of Master Sommeliers е най-авторитетната професионална институция в света, която подготвя и сертифицира сомелиери. Организация, имаща за цел да установи и идентифицира каква е работата на един сомелиер в световен мащаб. Съществуват 4 нива като всяко минава под формата на изпит. Първото ниво е Introductory level, последвано от Certified sommelier, Advanced level и последното – Master sommelier (MS). ( В България все още няма MS, но има няколко човека, които се готвят за тежкия изпит.) Изпитът се провежда от около 40 години и до този момент има само 249 човека, които са достигнали до нивото на MS. В този случай успешно положих първите две нива в Лондон (Introductory & Certified) като изпитът представлява тест, който изисква познания в дълбочина за винени региони от цял свят, сортове грозде, стилове вино и др., сляпа дегустация на две вина (бяло и червено) и сервиз. Бях уверен в теоритичните си знанията, но имах леки съмнения за едното вино. В крайна сметка успешно положих и двете нива и за моя изненада получих AR Lenoble Magnum Champagne като награда за най-висок резултат от изпита. Ти да видиш. От тук гледам в перспектива за постигане на следващото ниво – Advanced, за което се изисква много повече подготовка. Така че ако положа достатъчно усилия и има предпоставка за добро развитие, е възможно догодина да се явя на следващо ниво.“, ни разказа още винаги усмихнатият троянец

Какви вратички отваря този сертификат?
 – Сертификатът е лист хартия. Важно е какво искаш да постигнеш. Има какво да се желае на местно ниво, трябва повишаване на винената култура (на културата като цяло), но всичко е отражение на обкръжаващата среда.“
В сайта на http://www.courtofmastersommeliers.org  е описано подробно за този курс и са обявени първенците:
  • Iliyan Petrakiev
  • Lenart Cernelic
  • Yvo Erades

Как протича един изпит точно намерихме в сайта Somelier.bg

Level 1- Introductory Sommelier Certificate, така наречено въвеждащо ниво, изпитва теоретичните знанията на кандидат-сомелиерите. Успешното преминаване на изпита изисква разширени познания на всички известни винени държави, техните региони, под-региони, защитени географски наименования, местни сортове грозде, известни вина. Освен виното, от сомелиерите се очаква да познават коктейлите и да умеят да съчетават вино с храна. Курсът има за цел да провери натрупани вече знания на сомелиерите, затова и от всички кандидати се изисква сериозна предварителна подготовка, която се оценява чрез тест от 65 въпроса. При успешно преминаване на теоретичната част с минимум 70% успеваемост, кандидат-сомелиерите получават право да се явят на второ ниво.

Level 2 – Certified Sommelier изпитва теоретичните, дегустационните и практическите умения на сомелиерите. Изпитът включва тест с 40 въпроса, 30 от които са свободен текст. Тук от кандидатите се очаква по-задълбочено познаване на винени региони, вина, лозарски и винарски практики. След теорията, следва изпит по дегустиране, на който кандидатите дегустират 2 вина „на сляпо“, като трябва да опишат ароматния и вкусов профил на вината, както и да определят сорт, регион, под-регион, реколта. И накрая, но не на последно място е практическата част, която включва разиграване на работа с клиенти в ресторант и отваряне и сервиране на шампанско.

Дали Илиян ще последва пътя на Благой Кузмански и Светослав Манолев в желанието им да носят титлата Master Sommelier ще разберем след време.

Според неговата преподавателка и вдъхновителка за да учи и се развива като Сомелиер инж.Иванка Църова, Илиян благодарение на неговата скромност и упоритост ще е Master Sommelier.

И от нас честито!

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button