Има условия за градушки. Обявен е оранжев код за област Ловеч

Oт АПИ съветват шофьорите да карат с повишено внимание.

Условия за градушки и оранжев код за област Ловеч
Троян преди бурята
Условия за градушки и оранжев код за област Ловеч
Сняг на Мусала

След много тежко и горещо време вчера, около 19:00 часа,  имаше гръмотевична буря придружена с градушка.  Температурите паднаха с близо 10 градуса по-ниско.  Има поражения на зеленчукова реколта в с.Терзийско (Община Троян).   Жителите на селото не помнят от години да е имало толкова продължителна градушка, която не  се е размразила доста време след това. Водещите медии споделя, че е заваля сняг и на връх „Мусала“.  В съседската ни страна Румъния също зимата се е завърнала за малко.

Има условия за градушки. Обявен е оранжев код за област Ловеч
В Шипково Снимка: Божидарка Василева

И днес НИМХ аларамират, че  има условия и за градушки.Обявен е оранжев код за област Ловеч. Обилни валежи и гръмотевични бури се очакват още за Благоевград, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пловдив, Пазарджик, Перник, София – град, София – област, Сливен, Смолян, Стара Загора, Хасково, Ямбол. 18 области на страната за днес.

От Община Троян съобщиха, че на територията на общината няма  аварии. Засега всичко е спокойно,  поясни и.д кмет Ангел Ангелов

При оранжев код се препоръчва на хората да се предпазят. При този код са възможни наводнения на имоти и в транспортната мрежа, както и прекъсвания в електроснабдяването, комуникациите и водопреносната мрежа. Възможно е да се наложи частична евакуация. При този код е в сила опасност при шофирането заради намалена видимост и аквапланинг.

Жълт код е обявен за Бургас, Варна, Велико Търново, Плевен, Разград, Русе, Търговище, Шумен. Очакваните количества валежи за следващите 24 часа ще бъде между 20-30 л/кв.м.

При жълт код са възможни малко на брой локални наводнения. Възможно е да се наложи прекъсване на дейности на открито. При този код също са възможни затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг.

Прогнозата на синоптиците е, че през следващите 24 часа сумарното количество на валежите ще е между 35 и 60 л/кв.м. Ще има гръмотевични бури. Има условия и за градушки. Оранжевият код означава, че времето е опасно.

Температурите ще се понижат и ще са предимно между 20 и 25 градуса. По Черноморието ще е ветровито, предимно облачно и с валежи от дъжд. На места по южното крайбрежие валежите ще са временно интензивни и придружени с гръмотевици.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button