Троян домакин на Летен университет по програма на ЮНЕСКО „Човек и Биосфера“, посветен на Биосферните паркове

Летният университет по програмата на ЮНЕСКО „Човек и Биосфера“, посветен на биосферните паркове, е инициатива стартирала преди 4 години, благодарение на партньорството на ЮНЕСКО със Средиземноморския Информационен офис за Опазване на Околната среда, Култура, Образование и Устойчиво развитие. През настоящата година форумът ще се проведе в района на биосферен парк „Централен Балкан“, в неговата южна и северна страна и ще е с продължителност от 21 до 28 юли. Троян ще е домакин на събитието от 25 до 27 юли. Традиционно форумът привлича участници от различни краища на Европа, сред които редица изтъкнати лектори, почетни гости от ЮНЕСКО, експерти и младежи, работещи по темата за биосферните паркове. 

Програмата на летния университет ще включва теоретична и практична част, както и работа по групи, които ще се проведат на английски език. Участниците ще посетят различни обекти-примери за устойчив бизнес и устойчиво развитие в района на Биосферния парк. В Троян участниците ще посетят Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак, Троянския манастир „Успение Богородично“, предвидена е разходка в града. Темите, които ще се дискутират в последните дни на форума са свързани с Фестивалите – като средство за промотиране и привличане на туристи, икономическите аспекти при изграждане на бизнес план и други.

Летният университет по програмата на ЮНЕСКО „Човек и Биосфера“ е отлична възможност да се популяризира районът и дава възможност на заинтересованите страни да се запознаят с перспективите, които се откриват пред тях, бидейки част от биосферен парк по програмата на ЮНЕСКО. 

Кметът на Община Троян Донка Михайлова ще вземе участие в заключителна среща на форума на 26 юли, в 17 ч., в Информационно-културен център гр. Троян. 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button