Музеят в Троян издаде поредна книга на краеведа и художник Петър Хаджиев

Автор: Силвия Горанова

Изследването представя миналото на кожухаро-калпакчийският занаят, както и списък на майсторите, които са работили в Троян през XIX в. и след Освобождението

„Кожухаро-калпакчийският занаят в Троян и Троянско“ е изследване на троянския краевед, учител и художник Петър Хаджиев. Машинописът постъпва в архива на Музея на занаятите в китното балканско градче през 1984 г. и представлява ценен принос към проучването историята на занаятите в Троянския край.

Изследването на Петър Хаджиев представя миналото на занаята, материалите за производство, как се обработват кожите, работилницата, както и списък на майсторите, които са работили в Троян през XIX в. и след Освобождението.

Появата на книжния пазар на този ценен труд е част от политиката на музейния екип да издава непубликувани изследвания, както и да преиздава ценни стари книги.

Припомняме, че през 2010 г. Музеят издаде изследването на Петър Хаджиев „Сливовата култура в Троянско отразена в бита и поминъка на населението“.

През 2016 г. отново със собствени средства на Музея беше направено фототипно издание на книгата му „Грънчарството в Троянско

www.desant.ne

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button