Откриха летния университет на ЮНЕСКО в Карлово

На 26.07.2019 година - в Троян

Заместник-кметът на община Калово Стойо Карагенски поздрави участниците в Летния университет на ЮНЕСКО от името на кмета д-р Емил Кабаиванов с думите. Община Карлово  и Община Троян са  сред първите общини в България, които взеха решение още през 2015 година да се включат в създаването на биосферен парк, защото вярваме че бъдещето на Карлово и региона е немислимо без опазване на околната среда, красивата природа и това, което са оставили предците ни“, съобщава сайта Подбалкански новинар

Участниците бяха поздравени още от: Мирослав Калугеров – директор на дирекция в МОСВ; главния секретар на Националната комисия на България за ЮНЕСКО; Генчо Илиев – директор на НП „Централен Балкан“; Румяна Иванова – директор на Фондация Биоразнообразие и председателя на Националната комисия на ЮНЕСКО в Гърция. Тази година България за първи път е домакин на събитието, а то ще се проведе в южната и северната страна на един от най-новите биосферни паркове у нас „Централен Балкан“.

В летния университет на ЮНЕСКО, който се провежда за пети път и стартира от Карлово участват над 30 млади експерти, докторанти и представители на местни общности в близост до биосферни паркове от три континента и страните Австрия, България, Гърция, Египет, Испания, Италия, Йордания, Кипър, Мексико, Северна Македония, Сърбия, Тунис, Украйна, Франция и Чили. Те ще обсъждат бъдещето на биосферните паркове в България и по света с помощта на български и международни лектори.Целта на обучението е да привлече внимание върху програмата на ЮНЕСКО „Човекът и биосферата“ и да постави акцент върху биосферните паркове и възможностите, които те предоставят. Ще бъдат показани успешни примери от Италия, Гърция и Франция, с които ще се демонстрира по какъв начин може да се използва марката на биосферните паркове, за да се популяризира и развива успешен бизнес, използвайки устойчиво природните дадености и опазвайки околната среда.Троян ще е домакин на събитието от 25 до 27 юли. Традиционно форумът привлича участници от различни краища на Европа, сред които редица изтъкнати лектори, почетни гости от ЮНЕСКО, експерти и младежи, работещи по темата за биосферните паркове. В Троян участниците ще посетят Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак, Троянския манастир „Успение Богородично“, предвидена е разходка в града.Летният университет на ЮНЕСКО се организира от Българска фондация Биоразнообразие с подкрепата на: Регионалното бюро на ЮНЕСКО за Европа във Венеция /BRESCHE/, Министерство на околната среда и водите, Националния Комитет по програмата „Човекът и Биосферата“, МИО Гърция, Дирекция Национален парк „Централен Балкан“, община Карлово, община Троян, Националната комисия на България за ЮНЕСКО. Партньори: Шато Копса, Розино Органик Фарм, Национално изложение на художествените занаяти и изкуства – с. Орешак, хотел Каза Арт и проект „Единение“.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button