Прочетете! Позиция относно ситуация „В и К Стенето“

Позиция относно ситуацията засягаща „В и К Стенето“ ООД гр. Троян, управителя му и Общински съвет Троян

ОТ РЕДАКЦИОННАТА ПОЩА
Автор: Николай Тодоров – общински съветник

На последната сесия на Общинския съвет се обсъди евентуалното ангажиране с имуществена отговорност на управителя на „В и К Стенето“ ООД гр. Троян. Обсъждането беше по повод  констатациите по Доклад №ДИ2ЛЧ-1/05.01.2018г. на АДФИ. В доклада се констатира вина на управителя на ВиК Стенето, за ощетяване на дружеството в размер на общо 317 256,17лв. На база доклада на АДФИ, има образувано досъдебно наказателно производство срещу управителя, което не е приключило, но е твърде вероятно Окръжна прокуратура да повдигне обвинение срещу управителя след приключването му. Внесения материал постави за решение на ОбС дали общината следва да предяви имуществен иск към управителя и ако го направи, то кога да го направи. Освен това в хода на обсъждане на създалата се ситуация, се постави и въпроса за защита интереса на общинското дружество. При положение, че има установен сериозен финансов проблем засягащ управителя, резонно би било, като най-естествена реакция на собственика на дружеството да бъде назначен контрольор в него или да бъде отстранен макар и временно управителя. В крайна сметка мнозинството реши да изчака развоя на процесуалните действия и едва след това да предприеме евентуални действия относно търсене на отговорност от управителя. Освен това за мое разочарование мнозинството за втори път прецени, че контрольор не е нужен. Недоумение в мен остави този факт, а в добавък на него, бе изведения аргумент, че с назначаването на контрольор ще се похарчели още пари. Сякаш преди това похарчените 317 хил. лв. им се видяха на съветниците „пари за семки“, та подминаха с лека ръка за пореден път отговорностите си.   Дали това е правилно или не, все пак ще оставя всеки сам да прецени. Странна, бих казал много странна апатия настъпва, когато се отвори въпрос за В и К дружеството ни. Вече започвам да си мисля, че над него се простира някаква забулена протекция и всичко се държи под капак. Не знам, дано само това було да не се окаже покров. Искрено се надявам да греша и да не съм прав, но …… 

За съжаление обаче гореизложените размисли се явяват само на едната страна на монетата. Остава още един въпрос, който все повече гложди, носейки горните размисли на ум.

Управителя на дружеството Тонимир Гечев е ясно, че носи вина ако е ощетил дружеството. Но по интересното е представителя на собственика /Общинския съвет/, той каква вина той носи?

Да припомня, че Общинския съвет е само представител на собственика, той не е собственик. Суверена, респективно жителите на Община Троян са овластили и доверили това право на Общинските съветници. Ако това е така, а то безусловно е така, то следва те да защитават интереса му. Да контролират и защитават интереса на собственика, на всички граждани на общината. И като да е ясно, че това трябва да е така. Какво направиха съветниците за да предотвратят евентуалните нередности от управителя. Какво свършиха? Сигурно назначиха контрольор или нещо друго в тая посока до настоящия момент може би? Все пак нека припомня, че в мандата ми като председател внесох предложение за назначаване на такъв, което бе отхвърлено. Неведнъж също така настоявах за упражняване на по ефективен контрол над дружеството. Да ви кажа ли какво направи общинския съвет? Той просто развя бяло знаме и промениха наредбата, като прехвърлиха съществена част от задълженията си към Кмета, бягайки от отговорност. Едни големи кавички тогава сложих, а слагам още по силно и сега, на едно саркастично „БРАВО“. От една година и половина е констатацията на АДФИ. От тогава та до днес, реакцията на община и съвет е меко казано от мен лежерна и ялова.  Но тъй като това САРКАСТИЧНО БРАВО С КАВИЧКИ се видя докъде доведе нещата, според мен е редно то да получи материален израз и да се облече в конкретика. На сесията предложих тая имуществена отговорност на управителя да се сподели и от общинските съветници и всички допуснали извършване на нарушенията, вкл. и кмета на общината. Да вина извършителя има, но тя е споделена и с тези на които им е вменено задължението да го контролират. В крайна сметка доверителя – гражданите на общината са дали доверието си и са вменили задължението да управляват, контролират и опазват имуществото на общинските дружества на ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ. Това че въпросните се отметнаха от част от задълженията си и ги прехвърлиха на Кмета на общината, е колкото от мързел, толкова и от малодушие поради страха да не се провалят. Питам се тогава, защо поискаха да са общински съветници….. Предполагам не заради 400те лева а?……..

Аз смятам, че щом като някои е допуснал грешка, той трябва да си я понесе, но заедно с него трябва да си я понесат и всички виновни по веригата. Всеки трябва да плаща солидарно според вината и заслугите си 1/2 Управителя и 1/2 общинските съветници заедно с кмета на които общинския съвет му прехвърли задълженията по управлението на общинските дружества и които не си свършиха възложената им от доверителя отговорност.  

Уважаеми граждани, всичко това трябва да стане така, за да е правото право и за да няма за бъдеще прехвърляне на отговорности от институция на институция, а суверена да гледа безпомощно как апаратно се разпилява собствеността му. Виновния и този който с инертността си е позволил това да се случи, трябва да са еднакво отговорни и да търпят справедливи възмездия. Това е моето разбиране по темата, такава е политиката в протекция на обществения интерес на гражданите на общината, която аз изповядвам , за която съм се борил и правя това и сега!

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button