Троянските мажоретки – най-красиви на Фестивал във Франция

Мажоретният състав от ПОМДОМ-Троян съвместно с Представителния духов оркестър на Сухопътните войски участва в 42-ия Международен музикален фестивал на военните духови оркестри в гр. Албервил

Троянските мажоретки - най-красиви на Фестивал във Франция
Афишът за Фестивала

Автор: Елеонора Петковска

Мажоретният състав от Представителен общински младежки духов оркестър с мажоретки-Троян съвместно с Представителния духов оркестър на Сухопътните войски участва от 5 до 7 юли 2019 г. в 42-ия Международен музикален фестивал на военните духови оркестри в гр. Албервил, в департамент Савоа в Югоизточна Франция. В него взеха участие военни оркестри от Украйна, Литва, Китай, Холандия, Италия и Франция.

В първият ден двата състава бяха посрещнати в кметството, където с „Добре дошли“ ги приветстваха организаторите на фестивала. След обяд изнесоха самостоятелен концерт в един от парковете на града, след което се включиха в дефилира на всички оркестри по улиците на красивото алпийско градче.

През вторият ден преди обяд всички оркестри бяха посрещнати в Средновековния град Конфленс, по уличките на който има красиви къщи с цветни градини и занаятчийски работилнички, продаващи сувенири и предмети на изкуството. След обяд отново всички оркестри дефилираха, като на финала при кметството всеки от тях изпълняваше по едно парче. Нашите два състава зарадваха многобройните зрители с „Дайчово хоро“ на Дико Илиев. Вечерта от 21 часа в зала „Олимпик“ започна шоу-програмата.  Под звуците на химна на Българската армия „Велик е нашият войник“ двата състава тържествено навлязоха в залата, където нашите момичета гордо развяваха българския трибагреник и знамената на гр.Троян и на троянския оркестър. В следващите 20 минути пред многобройната публика беше представена общата програма им програма. Финалът на шоуто беше с участието на всички оркестри, които изсвириха заедно химна на фестивала и разбира се „Радецки марш“.

Последният ден от фестивала започна от сутринта с дефилир по изпълнените с възторжена публика улици на Албервил. Финалът беше пред кметството, където организаторите на фестивала и кмета на града благодариха на всички участници. Всеки оркестър изпълни националният си химн, а кмета на града лично с ръкостискане благодари на всеки диригент. След кратка почивка в препълнената зала „Олимпик“ започна шоу-програмата, в която участниците изпълниха самостоятелните си програми. Финалът на шоуто беше с участието на всички оркестри, които отново изпълниха химна на фестивала и разбира се  „Радецки марш“.

Мажоретният състав от Представителен общински младежки духов оркестър с мажоретки-Троян и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски имат традиция в международни музикални паради. През 2009 година участваха в 15 спектакъла в различни градове на Германия в рамките на Международния фестивал на военните духови оркестри, през 2014 година с успех участва във фестивал на военните оркестри в Санкт Гален – Швейцария и през 2015 г. в Международния музикален фестивал на военните духови оркестри в  Шалон сур Саон – Франция.

С нескрита гордост споделям с вас, че нашите мажоретки бяха определени за най-красивите момичета на фестивала.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button