Троянци почетоха паметта на Никола Войновски

Никола Дончов Войновски е участник в националноосвободителното движение, военен ръководител на Ботевата чета. Никола е роден в Габрово на 9 ноември 1849г в семейството на Дончо Стоянов, родом от Габровските колиби Бойновци. Буден и родолюбив българин, той взел дейно участие в тъй наречената Хаджиставрева буна през 1862г, след което, за да не попадне в ръцете на турските власти, емигрирал в гр. Галац, Румъния. Там Дончо отворил кафене, средище на българската патриотична емиграция. Начално образование Никола получил в родния си град Габрово. Бил 13-годишен, когато избухнал бунтът на Хаджи Ставри, за който запазил в съзнанието си неизличими спомени.

Негов бюст паметник има в с.Чифлик, а на лобното му  място има паметна плоча. Традиционно членове на троянската структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) организират поход и събор.

 Събитието се проведе в  събота, 21 юли,  и започна с поход до лобното място на революционера в местността Комитските присойки. Походът бе организиран от троянската структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР), ръководена от о. р. полк. Тотьо Ангелов. Включиха се и служители от Военния картографски център (под. 24430) в Троян, представители на местния клон на НД „Традиция“ (РК „34-ти пехотен Троянски полк“).  Преходът продължи почти 2часа и 30 минути. Най-възрастния  участник , Ради Николов,  80 г. също успя да се  изкачи до лобното място на Войновски.

След това последва ритуал за отдаване на почит на военния ръководител на Ботева чета и падналите за освобождение на България от турско робство на лобното място на Н. Войновски

Слово за историческото делото на ботевия четник  бе прочетено от подп. /з/ Тотьо Ангелов, председател на СОСЗР – Троян

Бяха отдадени  възпоменателни салюти в памет на героите от почетен караул на НД „Традиция“, регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк“. Последва едноминутно мълчание в памет на героите и поднасяне на венци и цветя от зам. обастния управител г-н Илиан Тодоров, Община Троян,  Председателя на СОСЗР ген./з/ Златан Стойков, последния началник щаб на Българската армия, Главния секретар на СОСЗР полк. /з/ Павел Станев. Участниците в похода поднесоха  букети от свежи планински цветя.

Възпоменателното събитие завърши с  пеши поход от лобното място до х. „Хайдушка песен“,  където се проведе Съборът. Преди това отец Калин отслужи панихида в памет на загиналите, след което бе извършен водосвет и освещаване на курбан пред параклиса“Св.Георги“.

Бяха изпяти много патриотични песни и изиграни народни хора.

Публикувахте от ТроянЪт – Всичко за Балкана в Неделя, 21 юли 2019 г.

 

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button