Трупата от Орешак с трета награда от театрален конкурс

"Видовден" бе играна за последно в Троян

Трупата от Орешак с трета награда от театрален конкурс
Васил Василев с наградата

Една радостна новина – преди броени дни спектакълът „Огънят на имането” на орешашката театрална трупа при НЧ „Развитие 1898“ в троянското село бе представен на XVII „Национални празници на любителския театър – Кортен 2019“, откъдето се завърна с цели две отличия, присъдени от професионалното жури с председател – Гергана Пирозова (театровед и театрален критик) и режисьорът Росен Пенчев. Наградата за женска роля отиде при Кремена Пазванска за ролята й на Цона. Спектакълът режисиран от автора на пиесата, Васил Василев бе удостоен с Трета награда. Това е втората авторска пиеса на Василев. Освен тях участваха още 23 състава. „Зех та, Радке, зех та“ от Сава Доброплодни, режисьор Кирил Ангелов – НЧ „Съединение 1888“ – с. Драганово спечели Първото място в театралната надпревара.

Трупата от Орешак с трета награда от театрален конкурс
Театралния състав след конкурсното изпълнение на „Огънят на имането“ в Кортен

Театралния състав след конкурсното изпълнение на „Огънят на имането“ в Кортен Няколко дни след това орешашките актьори изиграха първата авторска пиеса на режисьора, керамика и археолога Васил Василев „Видовден“ (премиерата й бе на 25 май 2016 година и спечели 5 награди в Драганово същата година) на обновената сцена в троянското читалище „Наука – 1870“. Този сезон всяко представление на „Видовден“ те играят в памет на техния колега и приятел бай Петър Лачев! Петър Лачев е дългогодишен артист към читалището в с. Орешак и с. Черни Осъм. „ВИДОВДЕН“ е последната пиеса в която той участва. Розмари Де Мео, Кремена Пазванска, Васил Василев и Валентин Илиев На представлението присъстваше и популярната писателка и автор на романа „Стопанката на Господ“ Розмари Де Мео със съпругът си. Актьорския състав: Костадин – Васил Василев, Поп Пондю – Венелин Йорданов – Хъша, Даскалът – Найден Стоянов, Недю – Иван Кирилов, Мара – Галина Драголова, Сия – Поля Петрова, Груйчо – Петър Спасов, Маринчо – Ивайло Минковски, Манол – Николай Марков, Страхил – Петко Колев, Рада – Кремена Пазванска, Гергана – Биляна Григорова, Ставри – Владимир Иванов – Валко, Катерина и Клюкарката – Кремена Пазванска, представи по най-вълнуващият начин пиесата „Видовден“. Тя е първата авторска пиеса на именитият драматург и режисьор Васил Василев. И диалекта за онова време – (хайдутството и Възраждането), сценографията, костюмите бе спазено. Всичко бе повече от перфектно. И един друг факт ще спомена. В салона имаше много деца, които гледаха без да продумат. Смееха се на веселите моменти. И ръкопляскаха с все сила на финала. В трупата видяхме нови попълнения. Биляна Григорова, която е танцьорка в Танцово студио „Бордо“ направи своя първи и много успешен дебют като актриса в ролята на Гергана. Познатите на троянци Поля Петрова (в ролята на Попадията) и великолепния Владимир Иванов – Валко в ролята на вечно пийналия стражар, бяха новите артисти в спектакъла. Овациите дълго не стихваха след спектакъла. Цветя, целувки, прегръдки имаше за любимите актьори, които по нищо не се отличаваха от професионалистите. Троянци не искаха да се разделят с актьорите, които пресъздадоха по най-убедителен начин епохата на Възраждането, българщината и родолюбието. Видовден има и ще има за всеки дръзнал да излъже или измами. Но той лъже само себе си. И истината и доброто възтържествува.

След финалните акорди г-жа Розмари Де Мео сподели, че съвсем случайно са се запознали с Васко при едно нейно посещение в с. Орешак и по-точно в Троянския манастир. От дума на дума се разбрало, че тя е популярната писателка, а Василев – популярен драматург и режисьор. И започнали да пишат книгата на тяхното приятелство. Ден след ден, година след година. По покана на г-жа Де Мео и съпругът й Валентин Илиев, който се занимава с изкуството на „Оренда“ (подобно на „Йогата“) всяка година театралите от ОРЕШАК изнасят спектакли на поляната пред църквата в Архитектурен резерват Старо Стефаново навръх националния празник Ден на независимостта (22 септември), който е и празник на селото. „Оренда, изречено с думи, е символа на мъдростта, на успеха, на осъзнаването, на възхода и здравето. Оренда ни помага да оцеляваме, ако съумеем да се възползваме от силата му“, сподели Валентин Илиев. „Театър на открито, под звездите – Атмосферата е неповторима! Играем непосредствено пред насядалите на тревата зрители – на един дъх разстояние! Виждаш хора, които буквално са забравили къде са, слели се душевно и умозрително с театралното действие. Ръкоплясканията им са придружени със светнали от щастие очи. Това усещане не може да се опише, трябва да се преживее“, каза пред Троян Експрес Васил Василев. „Тази година ще изиграем на 22.09.2019 година по време на събора на с. Старо Стефаново „Видовден“, на 4-ти юли играхме в Хисаря, а на 18 – ти юли ще гостуваме на сцената на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово“

Трупата от Орешак с трета награда от театрален конкурс
Трупата

 

Публикувахте от ТроянЪт – Всичко за Балкана в Вторник, 2 юли 2019 г.

 

 

 

 

 

Свързани статии

Back to top button
Close