Уникална среща! Ето как празнуваха Боевци – род с 170-годишна история в Троянско

Галерия

170- годишният род  на дядо Петко Боев от Троянското село Голяма Желязна се събраха на родова среща в селото след 30 години прекъсване.  Трапезите бяха подредени в заведение на центъра на селото, където се събраха над 100 души от баби и дядовци, до младежи и  деца. Те се преклониха в памет на починалите им родственици в църквата ”Светая Светих”, след това поднесоха цветя на паметника в селото на загиналите във войните.

Петгодишният Николай Киволов, който живее в САЩ с майка си Даниела Боевска, изпълни на чист български език стихотворението “Аз съм българче” и изпя “Облаче ли бяло”. Партнираше му братовчедка му, малката Емилия Хаджийска – на година и половина. Тя е внучка на заселената в с.Чифлик Славка Боевска и единствената, която е продължила да се занимава с овцевъдство. Боевци или мечкарите са били много добри животновъди. С времето обаче в рода  има хора с всякакви професии.

“Тази среща бе отдавна замисляна. Ето, че е факт.  Събрахме се от близо и далеч да се видим, опознаем. Дълго време се готвихме за този вълнуващ момент и сърдечно Ви благодаря, че се отзовахте.”, откри тържеството Боряна Бороджийска, една от инициаторките за тази среща.

Родът на Боевци идва от Баш Балкана – град Копривщица преди повече от 170 години. Дядо Петко – бащата на Боевци, се заселва през 1830 година в троянското село Голяма Желязна, когато е бил на 18 – 19 години. С течение на времето родата се пръска из България и чужбина.

„След тази среща  вече ще държим връзка помежду си и никой  няма да остава неинформиран за важните събития в боевския мечкарски род“, развълнувано разказва още Боряна.

Павлин Боевски – летописецът на рода прочете данни от родословното дърво, които по-младите не знаеха.

Родът на дядо Петко Боев е продължен от тримата му сина – Бою, Стойко. Той е имал и трети син, Кольо, но той е нямал наследници.

Най-възрастната от родата е 98 годишната Пена Петкова Караиванова. Но тя не присъства , както и братовчедката й  Йона – на 92 години. Там беше Стойко Станчев Боевски – на 79 години, който е съименик на дядо си. Беше забелязана и Дана Лесидренска – на 85 години, която въпреки трудноподвижноста си уважи срещата. Тя е най-възрастната от рода на Петко Боев.

Единственият продължител на рода Боевски- Добреви в днешно време  е Веселин Добрев (правнук на Петко, и внук на Добри) Той бе поздравен от родствениците си с много аплодисменти. Много сълзи от умиление имаше. Много радост и усмивки породи тази среща. Толкова хора се срещнаха и прегърнаха като роднини, защото до този момент не се познаваха. Повечето време те си разказваха, спомняха.  Тържеството бе много мило. . Всички благодариха на “Бате” Митко Гечев (75 год.), който е пазил и пази като орел своите роднини. Помагал и никога не ги е изоставял в най-трудните моменти.

Дамите от рода се представиха с  ястия, баници и питки, които отрупаха масата  за томболата. За всички имаше подаръци. Никой не остана ненадарен.

Настроението на рода бе запечатано от много фотографии.

 

 

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button