Забелязано в Троян: Да действаме вместо да мрънкаме!

"Не можем да направим света рай, но можем да не го превърнем в ад!”- 2

Уважаеми читатели,  с разрешение на Мариян Данчев публикуваме този пост. Проблемът, който поставя винаги ме е вълнувал. Той съществува не само в Троян, но в и други красиви български градове.

Автор: Мариян Данчев

Призив от Сдружение „Бъдеще за Орешак”

Забелязано в Троян: Да действаме вместо да мрънкаме!На 12 юли т.г.  вечерта двамата юнаци (от снимката) облепиха с оранжеви реклами главната улица на Орешак, като използваха доста нерегламентирани за това места: стълбове, електрически табла, контейнери за смет и спирки. При все, че дълбоко уважаваме желанието на всички хора да изкарват прехраната си с труд, както в случая става въпрос за нелекия и отговорен труд по ремонт на покриви, то ясно заявяваме, че това е неподходящ и неотговарящ на нормите за опазване на обществения ред начин за реклама!
Забелязано в Троян: Да действаме вместо да мрънкаме!Ние от „Бъдеще за Орешак”, за в бъдеще няма да търпим подобни прояви на загрозяване на селото! И понеже съответните власти обикновено не реагират на подобни прояви, като дори самите те дават лош пример – визирам представителите на ГЕРБ, които по време на европейските изборите облепиха също така по безобразен начин стълбове, табла и спирки в селото, като след това не си ги почистиха! Призоваваме жители и съмишленици, да ни подкрепят в негодуванието ни към подобни прояви!Забелязано в Троян: Да действаме вместо да мрънкаме!
Приятели,  до кога ще бъдем като камилските птици и ще си заравяме главата в пясъка на своите егоизъм и страхове! Докога ще се самозалъгваме с евтина показност, когато ни очаква дълга и усилна работа! Докога ще бъдем пасивни наблюдатели на случващото се около нас, когато обществото ни отчаяно се нуждае от градивни съвместни усилия! Станахме като туристи които наблюдават живота си през прозореца на туристическия автобус, наблюдаваме го пасивно през екрана на телевизора, на монитора на компютъра и телефона си!

Живота е твърде ценен за да преминеш през него като турист – ЖИВЕЙ ГО!
Нека заедно почистим Орешак.
Подробности по акцията за почистването ще обявим по-късно.Забелязано в Троян: Да действаме вместо да мрънкаме!

Бележка на Троян Експрес:

Такива табелки са налепени из целия Троян от тези работливи момчета. Да,  Слънцето   е за всички. Има Наредба   в Общината, в която пише, че некролози, обяви и др. се лепят на регламентираните  за това  места“.  Явно тези юнаци не са я прочели. Призоваваме ги да  я погледнат.

Видно е, че те са следвали примера на политическа партия, която преди тях е „украсила“  елпостове.

Не е редно. Село Орешак (Община Троян) в момента е предпочитана дестинация за много туристи. Вчера там бе и сватбата на дъщерята на г-жа Михайлова. Това ли е Европейския вид на селото? И не само там.

В Троян  и  в населени места все още има  места, където се лепят некролози, а не са регламентирани. Например в с.Борима на центъра, с.Дълбок дол, с. Старо село и др. Оттам ни гледат настоящи евродепутати и депутати.

Докога ще е така?

Паисий ни гледа от автобусната спирка в троянския квартал Лъгът
Калоян Кюркчиев
Паисий ни гледа от автобусната спирка в троянския квартал Лъгът
Христо Христов

Да си направиш рай от нищо!

Защо едни правят всичко възможно Троян и общината да е подредена, красива, а други обратното(снимките по- горе – Калоян и Христо Христов облагородиха една автобусна спирка в града. Такива има в в Орешак и минипарка на  младите хора от бл.17 в кв. „Лъгът“).

Много туристи  са възхитени от балканския град. Но все още има какво да се издокусурява. Като тези налепени реклами.

Нека само кажа, че това не е само работа на общинските служители, но и на нас, живеещите в града и селата. 

Къде сме ние? Защо да нямаме самочувствието на достойни граждани, а само гледаме и във Фейсбук пишем, пишем. Не , ние  мрънкаме.  Хайде сега спрем да мърморим под сурдинка и излезем с ясна  гражданска позиция и подкрепим Мариян Данчев и Сдружение „Бъдеще за Орешак“. Да помогнем да се говори и пише  за Троянския Балкан като красиво място за почивка, за живеене.

Нека поддържаме Троян и населените места на територията на Общината приветливи, чисти и уютни. За  много хора  бизнеса в сферата на туризма е основен.

Да напомня , че отдавна свърши ерата на вятърните мелници на Дон Кихот! Време е да действаме

И пак ще се повторя от минала статия:

„Не можем да направим света рай, но можем да не го превърнем в ад!”

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button