Александър Попов – момчето с троянски корен преплува Ламанша за 13:58 часа

Александър Попов - момчето с троянски корен преплува Ламанша за 13:58 часа
Морална подкрепа във водата за Александър от брат му Джорд! Още малко..

Плувецът с българския и то троянски(орешашки корени) Александър Попов завърши успешно преплуването на Ламанша(Английския канал, както го наричат англичаните). Той завърши изпитанието за 13.58 часа, като това все още е неофициално време.

Александър Попов, 20 годишен лондончанин с дълбоки български корени. Баща му Юлиян Попов, майка му Таня Бризби( дъщеря на Майкъл  и  Лиляна Данева-Бризби, внучка на Теофана, единствената дъщеря на Константин Хаджикалчев)
Фамилията Бризби са свързани с Троянския/Орешашкия край, сподели Красимира Амфанто. От 32 години  брат й Джон Бризби награждава с премия талантливи троянски деца.
Стоян Константин Владимир Денев /Стивън Констънт/, Стивън Джеймс, Майкъл Бризби, Джон Бризби и Таня Бризби са признати за собственици на остров Адата в  Марица. Те са наследници на бележития пловдивчанин Константин Хаджикалчев

В 4.30 ч българско време на 21 август Александър Попов той стартира. Първоначално намеренията му бяха да стартира в ранните часове на вторник, но началото се отложи с един ден заради лошите метеорологичните условия.

Успоредно с предизвикателството той имаше за цел да събере средства за благотворителност, като е близо до целта си от 5000 паунда. До момента Попов е събрал 4560 паунда, които ще бъдат насочени към британска организация, подпомагаща бездомни хора.

Преди началото на изпитанието той заяви, че се подготвя от една година за предизвикателството, като по права линия разстоянието между двата бряга е около 34 км.

„Между студа, умората, опарванията от медузи и всички останали препятствия, които могат да изникнат, ще се изправя пред много неща, които могат да ме изкушат да изляза от водата, но трябва да пренебрегна тези мисли и просто да продължа да плувам“,  каза тогава Попов.
Постижението му е далеч по време от това на Петър Стойчев, който през 2007 г. постави рекорд и с 6.57:50 ч. стана първият човек, слязъл под 7 часа. Пет години по-късно австралиецът Трент Гримзи завърши за 6.55 часа и счупи рекорда на Стойчев.

Кои са Бризби?

Запознати с бележитата фамилия разказват, че Хаджикалчевият внук Джон Бризби е адвокат и съветник на английската кралица. В България Джон Бризби е известен като реставратор на стари къщи в Троянско.

Джон Бризби се завръща в родината на славната си фамилия, въпреки че в Лондон той е проспериращ адвокат и кралски юридически съветник. Джон е син на Лиляна Данева-Бризби, внучка на Теофана, единствената дъщеря на Константин Хаджикалчев. В началото на 40-те години тя учи в университета в Лозана, където се запознава с Майкъл Бризби, възпитаник на Кеймбридж, инженер и страстен спортист. Двамата се женят през 1946 г. и се установяват в Лондон. Там Лиляна прави кариера като журналист в ВВС и във Форин офис. През 1983 г. в неин превод и редакция излизат „Задочни репортажи“ на Георги Марков. Имат двама синове, от които Джон е по-малкият, и дъщеря Таня. Англичанинът с български корени заедно с Иван Станчов, бивш посланик на България в Лондон, е съосновател на английската благотворителна организация „Приятели на България“. Стивън Констант всъщност е псевдоним на британския публицист от български произход Стоян-Константин Владимиров Данев. Той е роден през 1931 г. в София. Правнук е на първия министър-председател Тодор Бурмов, внук на Константин Хаджикалчов и на Стоян Данев. Живее в Лондон, а написаната от него биография „Фердинанд Лисицата – цар на България“ е издадена първо на английски през 1979 г., а през 1991-ва и у нас.

По информация на Дневник.бг , Красимира Амфанто и https://blitz.bg
Видеото е на баща му,  Юлиян Попов

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button