Деца даряват за деца

Днес в библиотеката на НЧ“Наука- 1870″ троян  се случи нещо, което ни развълнува до сълзи. При нас дойдоха две деца, които са в 3-ти клас – Стелян Стоянов от СУ „ Васил Левски“ и Божидар Георгиев Цоневски от НУ „ Св.Св. Кирил и Методий“. Те са подели инициатива да съберат средства за детски книжки и да ги дарят – Стелян на Детската библиотека, а Божидар на Детското отделение в МБАЛ – Троян.
Дарението на Стелян вече е факт. Благодарение на него библиотеката се сдоби с Приказките на братя Грим, Приказки по телефона, Приключенията на Пинокио, Лакомото мече, Емил от Льонеберя, 5 приказки на Валери Петров и Приказки от Светослав Минков – книги, които са любими на малките ни читатели. Децата плануват през септември да организират свои приятели и съученици и да проведат литературно четене с дарените книги и викторина с теми от тях.
Идеята за тази благородна постъпка се родила у Стелян, след като взел книжка от библиотеката и видял колко е повредена – разказа майка му. Тя разказа още, че той от малък е проявявал интерес към нейните книги и е израснал сред тях.Сам е събрал парите, сам е поръчал книгите и ги е подпечатил със свой собствен печат. Читалищният Секретар – г-жа Марешка връчи благодарствена грамота на малкия ни дарител.
В близките дни предстои и Божидар да направи своето дарение за лекуващите се деца в троянската болница.
Всякакъв коментар тук е излишен. Всичко започва от възпитанието в семейството, за да има по – късно в училище върху какво да се надгражда! Благодарим от наше име и от името на читателите на Стелян и Божидар, на техните родители и учители. Щастливи сме, че в Троян има такива деца. Щом тях ги има – има надежда!

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button