Изложбата на военни униформи в Ловеч навява спомени от казармата

Автор: Васил Радойчевски

В областния ни град все още може да бъде видяна изложбата «Военни униформи от фонда на Регионален исторически музей – Ловеч». Тя е открита на 8 юли 2019 г. и ще продължи до края на август. Мястото на събитието е изложбена зала «Покрит мост» в квартал «Вароша».

Множество плакати проследяват историята на военната униформа въобще и на българската военна униформа в частност. Да напомним, че с заповед №110 от 24 декември 1879 г. княз Александър I Батенберг определя униформата на Княжество България, като тя се диференцира по род войска и чин.

В залата са изложени много униформи на войници, офицери и генерали от различни периоди на третата българска държава. Две от тях привлякоха вниманието ми. Първата е строева униформа модел 2001 г., принадлежала на подполковник Венцислав Маринов, последния командир на поделението в центъра на Ловеч, в което съм служил две години и осем дни. Втората е камуфлажна лятна униформа тип «Сахара», модел 2001 г., на капитан Васил Станев, троянец, участвал в Пети пехотен батальон в умиротворителната мисия в Ирак през 2005 г.

Дърворезбовано табло на дежурния по рота ми напомни за армейските дни, предизвика спомени от казармата и носталгия по отминалата младост

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button