Кого го заболя, че друг проплака? Или (НЕ)предизборни страсти в Троянското село Орешак.

Донка Михайлова опроверга лъжи

Преди няколко седмици получихме Подписка  от Мариян Данчев за Национална гражданска инициатива. Текстът е написан по-долу. Проверихме как стоят точно нещата. От жители и гости на селото взехме мнения. Те бяха доста противоречиви.

Група от хора  споделиха, че „Селото си е много хубаво и красиво. Няма нужда от толкова критичност. Толкова години никой не написа нищо, а сега ли? Кой го заболя, че друг проплака? Какво искат от Общината? Асфалтираха републикански път с пари от Общинския бюджет! Та те не са факири. Пръчицата и готово!“

„Неблагодарен народ сме, неблагодарен“ , издума коренячка М.П. от селото.

Други продължават да отричат свършеното от Община Троян, респективно кмета на селото Христо Терзиев. Настояват за крути мерки срещу това бездействие.

Трети направо си казаха: „Избори идват и сега започва манипулирането на избирателите. Ще отмине.“

Мъж на видима възраст 70 години П.Р. каза:“ Това, българите все сме недоволни от нещо.  На приказки сме големи, на дела – пълни нули“

Имената са с инициалите им заради самите анкетирани.

На 1-ви август бе организирано  събрание от  гражданското сдружение „Бъдеще за Орешак“, начело с бизнесмена и изявен общественик Мариян Данчев. На  събранието, което се е провело на площада на селото пред местното читалище. Подписката е приета от  около 150 души (изискването за легитимност според чл. 45, ал. 1 на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление е с „не по-малко от 50 граждани с избирателни права“),  съобщава троянска медия.

Решено е било подписката да продължава да върви до 30.09.2019г

Събранието гласува  решение, че изцяло подкрепя готовия вече проект на Община Троян за цялостна реконструкция на ул. „Стара планина“ в Орешак, възлизащ на 3,3 млн. лв. и получаващ досега отказ от държавна субсидия с аргумента, че улицата се използва единствено от хората в селото. Този проект е представен от инж.Николай Хитров  от Община Троян , пред Сдружението.

Веднага след публикуването на статията на троянската медия  общинският съветник Николай Тодоров написа:

Тр 21: ГЛАС НАРОДЕН!!!
След като властта проявява безхаберие, е време гласа народен да се намеси!
Дойдоха и първите резултати. Започна изкърпване на въпросната улица.
Да, късно, в разгара на туристическия сезон, не добре организирано. Половината битум замина по гумите на преминаващите автомобили, но нейсе, тази картина вече свикнахме да я гледаме. Дано само да спрем да се примиряваме с нея! Дано с времето и вложените ни усилия променим нещо!

ТОВА Е ПЪТЯ УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНИ!!!

ИДНАТА СЕДМИЦА ЩЕ СЕ ИЗВЕДЕ СЛЕДВАЩИЯ ПРОТЕСТ И ИНИЦИАТИВА ЗА ПО ДРУГА ТЕМА!
….. ЗА ПОРЕДНАТА КАУЗА И ДО ПОБЕДАТА!!!

В отговор на тази публикация кметът на Община Троян  въпреки, че  е на почивка е попитала господин Данчев(главния инициатор)  дали ще ще отрече или ще се съгласи с некоректните данни, изложени горе.  По каква причина обаче ние не можем да кажем,  той е помолил самата Михайлова да го направи. Той отрича да има нещо общо на гражданската инициатива  с асфалтирането. Да напомним,  че гражданското сдружение „Бъдеще за Орешак“ се срещна с Михайлова и тя е пояснила точно за какво става въпрос

Ето какво е пуснала като коментар:

Попитах главния организатор на подписката Мариян Данчев ще опровергае ли лъжите в написаното по-горе. Помоли ме да го направя аз. Написа ми: “Относно настоящото асфалтиране на улицата в Орешак, аз научих за него миналия понеделник и е ясно, че няма нищо общо с нашата инициатива. Разбирам, че то е било планирано още при приемане на бюджета.” Г-н Тодоров знае, че асфалтирането започна в първия възможен ден след проведената процедура по ЗОП и подписания договор в законовия срок – това бе обсъдено на последното заседание на Общинския съвет, в присъствието на г-н Тодоров. Нека не употребяваме хората от Орешак в намерението им да работят за селото си!

 

БЕЛ на редактора: Нашата медия не бе поканена да присъства на събранието  затова досега не писахме нищо.  Но някои факти се набиха на очи следейки осторожно събитията.

Оказа се, че  инициаторите за тази подписка са  били изненадани  от започване на асфалтирането. И си мислят, че е заради  тази кауза и предизборно. Но явно не са гледали видеозаписа от последната сесия, където ясно и точно бе казано, че всеки момент започва асфалтирането на Орешашката улица. Или не са прочели  капиталовата програма   на Бюджет 2019, приет от нашите избраници.

„Резерв за непредвидени и неотложни разходи“ за неотложни текущи ремонти на общински пътища, както следва: Общински път с. Добродан – с. Врабево – 50 000 лв; Общински път за м. Миленча и м. Стругът, с. Ч. Осъм – 30 000 лв.; Общински път в с. Орешак – 75 000 лв.; Общински път в с. Калейца – 55 000 лв“

Също се говори,   че   един от „виновниците“  за тази гражданска инициатива, Любляна Борджукова, ще бъде кандидат – кмет за с.Орешак.  Но засега няма потвърдено официално.

Започвам да си мисля, че явно някой иска да довърши туристическия бизнес в Троян и  Орешак да  стане втори Чифлик. Или да трупа червени точки предизборно. Времето ще си покаже… Ще поживеем и ще видим.

Руслана Попсавова

НАЦИОНАЛНА ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА С ИСКАНЕ ЗА ОСНОВНО РЕМОНТИРАНЕ НА ГЛАВНАТА УЛИЦА „СТАРА ПЛАНИНА“ НА СЕЛО ОРЕШАК

Жителите на с. Орешак и посетителите на обектите с национално значение в селото – Троянския манастир „Успение Богородично“ и  Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата, а също Природонаучния музей в съседното с. Черни Осъм, както и гостите на многобройните обекти за туризъм и почивка в района (хотели, ресторанти, къщи за гости и отдих) и хилядите посетители на традиционния Орешашки панаир, свързан с храмовия празник на манастира (Голяма Богородица, 15 август) – се обединяваме около искането за съвременен, европейски, цивилизован вид на главната улица на селото и тротоарите ѝ, както и за нейното обезопасяване.

Всички ние споделяме становището, че състоянието на въпросната главна улица в Орешак – ул. „Стара планина“, е изключително незадоволително и не отговаря по никакъв начин на представата за модерно европейско село, посещавано от толкова български и чуждестранни гости. Улицата е основно асфалтирана през далечната 1986 г., като оттогава насам е претърпяла множество разкопавания и частични закърпвания, за да се стигне до сегашното ѝ положение. Разбира се, в подобно, пък и в по-тежко състояние са много други улици в нашата страна, но заради особеното положението и престижа на нашето село считаме това за срам и позор! И настояваме за подкрепа и решаване на проблема!

Сдружение „Бъдеще за Орешак“
Инициативен комитет: Мариян Данчев, Любляна Борджукова,
Стела Маринова, Свилен Андреев, Бисерка Георгиева

Back to top button
Close