Шофирането е и отговорност!

Шофирането е и отговорност! Ще ви разкажа една случка, която просто ме разтресе. Причината – наглостта у младите хора и неспазването на Наредби приети и гласувани от нашите  общински съветници.

26.08.2019 година, 13:15 часа е. Решавам, че ще използвам обедната си почивка за да се придвижа към дома си. За да мога да работя на хлад.

Шофирането е и отговорност!Вместо да тръгнем по пътя си   решихме да свършим нещо за дома и минахме по Елпромския мост.  Минахме по кръговото и после  по улица „П.Р.славейков“,  защото ул.“Васил Левски“ е в ремонт.
За наш „късмет“ пред нас се движеше  товарно камионче с регистрация ОB 2021 BB, натоварен с безалкохолни напитки, бира и др. Т.е. зареждаше магазини. Часът е 13:15 часа. Позволено време за зареждане според наредбите.

Изведнъж камионът спря срещу „Спринт“. Шофьорът даже и не се огледа. Започнаха да разтоварват стока за кафе „Дриймс“.  Почакахме малко, но момчетата се движеха със скоростта на охлюв.  Както и да е . Слязох от колата и помолих да преместят камиона малко за да могат да минават коли.  Отговорът бе : Ние си вършим работата.““. Шофирането е и отговорност!

От лявата ни  страна на улицата имаше спрян джип(видно от снимката )съвсем  нормално откъм  „Спринт“,  но нямаше как да мине кола между него и камиона по съвсем ясна причина.  Шофьорът на товарното превозно средство  не спря така, че да има възможност за разминаване на автомобили. Оказа се,  че имало кал и няма как да минат напред. И затова затапиха движението.  ОК. Но поне да се бяха побързали. Да, ама не. Шофирането е и отговорност!

След нас се образува автоколона.  В същото време от заведението излязоха младежи, чиято кола бе в капан заради ситуацията и те почакаха.

И така стана 13:30 часа. Колите се натрупаха от към кръговото по тази улица. Момчетата спокойни се помотаха още малко. Вместо да отдръпнат превозното средство по  най-бързия начин след като пренесоха стоката, чакахме да си вземат парите, да си кажат някоя дума още.

Единият младеж даже изрази желание да бъде сниман. Той  се взе за фотомодел сигурно. Беше  сниман и  как си играе с телефона. По  негова молба  той вече  не  е на снимката(оригиналът  обаче е в редакцията)Шофирането е и отговорност!

В 13:35 часа големият кораб, пардон камион,  тръгна и пътят бе освободен. Ние обаче вече бяхме с 15 минути закъснели, а и не само ние.

В Наредба №2 ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И БЕЗОПАСНОСТТА НА ДВИЖЕНИЕТО НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ТРОЯН  ясно е написано:

Чл. 30. При престой за зареждане на търговски обекти с автомобили, за които има издадено разрешение по чл. 29, се забранява:

  1. Спирането и престоят на пешеходни пътеки и на кръстовища, както и на 5 метра преди и след тях.
  2. Спирането и престоят по начин и на места, които препятстват преминаването на друго пътно превозно средство.

Не знам как да нарека тази постъпка.  Те си вършат работата, но начина по който се държа единия младеж бе  повече от нагла. Той просто парадираше с липсата на първите седем години.  Беше много простичко, но на тях им бе по-лесно така. Беше необходимо да се съобразят с другите автомобили.
Лошото е , че това не е за пръв път в Троян. Имам познати, които казват, че шофирането е много рисково в града. Причината е ясна.  Знаем правата, но не си знаем задълженията.

Докога ще забравяме, че шофирането е и  отговорност?!

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button