Троянският Парк „Капинчо“ ще бъде обновен

Община Троян полага системни усилия за подобряване състоянието на градския парк“Капинчо“, който все по-често се ползва за отдих и разходка от жителите и гостите на града. През 2017 година беше обособена и маркирана туристическа пътека за всички любители на пешеходния туризъм. Уникалното при нея е, че само на няколко крачки от градския шум, по приятен и лесен маршрут, с подходящи места за пикник със семейството и приятелите, можем да излезем сред природата в Троян. В продължение на около 1 час и 20 минути, можем да преминем по маршрута ЖП прелез „Капинчо“ – Туристически дом „Никола Габърски“ – парк „Капинчо“ – минерална чешма – водопад Бръмбар скок – База по ориентиране – ЖП прелез „Капинчо“.

Наред с това, продължават и усилията на Община Троян за ремонт на инфраструктурата. Алеите в парк „Къпинчо“ са включени в проектно предложение „Обновяване на площи за широко обществено ползване в гр. Троян и с. Старо село, община Троян“, подаден по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Алеите осъществяват пешеходната връзка от по-ниската част на града в тази зона до туристическия дом и парк-хотел. Те са стръмни с множество стъпала. Настилката им е от тротоарни плочи, които са в лошо състояние. Проектът предвижда изцяло да бъде подменена настилката на алеите и същите да бъдат обезопасени с парапети, доставка и монтаж на 11 пейки и 6 кошчета за отпадъци. Предвидената инвестиция възлиза на 143 805 лв.

За да бъде обхваната изцяло инфраструктурата, Община Троян започва и проектиране за реконструкция на транспортните алеи в парка, в т.ч. и парковото осветление.

Не случайно две от 150-те причини да посетиш Троян са вързани с парк „Капинчо“: да отидеш в планината пеша, само на 5 минути от центъра на града и да се насладиш от високо на светлините на нощен Троян. Надяваме се, че след реализиране на предвидените мероприятия, парк „Капинчо“ ще се превърне наистина в едно по-хубаво място за отдих на гражданите и гостите на Троян. 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button