Вдигат цената на водата в някои градове на област Ловеч

Троянци все още ще консумират по-евтина вода

„ВиК“ АД – Ловеч от 1 септември  вдига цената за абонатите си  средно с 25 процента, съобщава ЗЕТРА.

Там, където потребителите ползват трите услуги – водоснабдяване, отвеждане и пречистване на отпадъчни води, цената ще се покачи с 30,25 процента и от 2,39 лева за кубик ще стане 3,11 лева. Тази сума ще плащат в Ловеч, Луковит, Ябланица и част от абонатите в Априлци, съобщи за БТА изпълнителният директор на дружеството Данаил Събевски. В Угърчин и Летница, където има само водоснабдяване и канализация, кубикът ще струва 2,32 лева, като увеличението е с 21,26 процента. За абонатите, които имат само услугата водоснабдяване, от 1 септември цената на водата ще е 2,10 лева с ДДС, а не както бе досега 1,68 лева. По думите на Събевски основните фактори за скока на цената на водата е нарастващата минимална работна заплата и цената на електроенергията. „През 2012 г. е последното повишаване на цената, когато минималната работна заплата е била 290 лева, а сега е 560 лева, т.е. почти двойно. Електроенергията е скочила с около 30 процента“, посочи още Събевски. Според него с увеличението приходите на дружеството ще нараснат със 150 хиляди лева на месец. Към момента несъбраните задължения са 1,8 милиона лева, като най-големият длъжник е ловешката многопрофилна болница. Засегнати от увеличението са 50 хиляди абонати на ВиК – Ловеч.

От ВиК „Стенето“ в Троян  съобщиха,че Комисията за енергийно и водно регулиране(КЕВР)  все още не е дала мнение за цената на  троянската вода. Но според управителя на Общинското дружество г-н Гечев ще има увеличение.  Кога ще е – зависи от КЕВР.

Събираемостта на задълженията за консумирана вода в балканския град е 92%.  „Да, има длъжници, но тук е въпросът, че те не нарушават финансовия баланс в троянското дружество“, сподели още Гечев.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button