Желаещите да отглеждат отново прасета могат да го направят след една година

Започнаха проверки. От 30 огнища при домашните свине, само в 8 случая животните са регистрирани

Ловците в Троян обсъдиха проблеми с АЧС
Инж.Павли Богдански, РДГ – Ловеч, Минко Акимов – председател на СЛРД Троян и д-р Гечев от Областна дирекция на БАБХ

Увеличават ловния сезон на дивите прасета. В района на Троянска Община все още няма намерено заразено диво прасе, съобщи за Троян Експрес председателя на СЛРД Троян Минко Акимов. Днес(10.08.2019.) всички ловни дружинки започват сезона на пернатия дивеч. Всички мерки са предприети. Също така ловците излизат на индивидуален лов.  Лошото е, че се допусна Африканската чума да навлезе . Тръпнем да не намерим болно прасе, защото според последната заповед на Министър Танева няма да можем да ловуваме. Спазваме всички изисквания.

Ловът на диви прасета този сезон ще започне по-рано и ще завърши по-късно за да имат възможност ловците за по-голям отстрел и намаляване на популацията. Това стана ясно във Велико Търново след Национална среща на ръководството на министерствата на земеделието и на околната среда и Българската агенция по безопасност на храните.

Към момента в засегнатите от заболяването райони популацията е около 2,5 единици на 100 хектара, а трябва да намалее до 0,3 на 100 хектара. Броят на откритите заразени диви свине е 33. Министър Десислава Танева съобщи, че от общо 2800 ловни дружинки в страната, 104 ще бъдат засегнати от ограничението за ловна дейност в заразените територии. За сметка на това обаче през есента ловът ще започне по-рано и идеята е да приключи два месеца по-късно, т.е. чак около средата на месец март 2020 г. Министър Танева съобщи, че до 26 август трябва да бъдат представени протоколите за почистен срещу които домакинствата с убити прасета ще получат по 300 лв. за дезинфекциране.

Желаещите да отглеждат отново прасета могат да го направят чак след една година. Тя определи исканията на протестиращите от Сливенско като неизпълними и инициирани от политически лица. Като един сериозен проблем Танева отчете нерегистрацията на преобладаващата част от домашните прасета, отглеждани от типа „заден двор”. От 30 огнища при домашните свине, само в 8 случая животните са регистрирани и те ще получат полагащите им се компенсации. Следващата година всеки, който иска да гледа прасета ще трябва задължително да ги регистрира и да спазва мерките за безопасност.

„АЧС е в Европа от 12 години и досега няма страна, в която тя да е открита и вече да е обявена за чиста. Ако искаме в България да се запази месното производство, не трябва да има стъпка назад. Не искам аз да бъда лошия вестоносец. И аз иска да имаме повече производство. Не можем да рискуваме. Следващата година през лятото, когато дойде през лятото отново пика на заболяването, популацията на дивата свиня трябва да бъде максимално ограничена. А всички домашни прасета да бъдат в мерки за безопасност”, категорична бе министър Танева. Тя отговори отрицателно на въпроса дали след като едно прасе се регистрира стопаните ще трябва да плащат данък за него. Съобщи също, че размера на нанесените щети у нас от свинската чума досега е около 15 млн. евро. По време на срещата стана ясно и че съществуват затруднения в борбата с чумата поради недостига на хора, които да работят на терен. Министър Танева сподели още, че според нея повишаването на цената на свинското месо в търговската мрежа не е причинено от АЧС. Зам. министърът на околната среда Красимир Живков съобщи, че от подадените досега 970 предложения за терени за загробване на евтаназираните животни, 560 (60%) са били отхвърлени поради различни рискове. Цвятко Александров, зам. изп. директор на БАБХ пък, информира, че общо 30-те огнища на зараза са били със 130 хил. прасета. От тях вече са умъртвени 115 хил. в свинекомплексите и 722 в личните стопанства. Експертът каза още че се правят строги изследвания и на фуражите, изпозвани за храна на животните. Как е проникнала заразата в големите свинекомплекси обаче, на този етап все още не може да се установи.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button