Никога не е имало военно гробище в Троян!

Нека спрем с тъпите излагации и простотии!

Никога не е имало военно гробище в Троян!
Снимката е от Георги Колев
По материали на БТВ и и от Фейсбук

Разкопано ли е старо гробище за провеждането на военна възстановка?  Това бе въпросът зададен от Антон Хекимян днес в предаването „Тази сутрин“ по БТВ Отговор на този въпрос дадоха Христо Йовчевски и Христо Калистерски от НД „Традиция“ РК „34-ти пехотен троянски полк“ Априлци-Троян-Севлиево.

Ето и как започна историята!

Зрител на bTV(Георги Колев от Троян) преди няколко дни е сигнализирал за поругаване на гробовете на първите починали жители на град Троян. Целта е за втори път на този терен да се проведе военна възстановка.

„След първата възстановка на мястото останали много боклуци. Сега разширяват терена и в окопите са се появили каменни кръстове.

Хубаво е да се забавляваме с военни възстановки, но няма смисъл да го правим на гробове на загинали в истински битки. Срамно е!“ – коментира още Георги Колев, който е подал сигнала.

„В сравнение с миналата година окопите са удължени и са повече на брой. Теренът е разширен и това явно е изровило надгробните кръстове. Как точно са избрали този терен нямам представа! Троян е заобиколен от прекрасни поляни, подходящи за тази цел, а те са избрали място точно до града, църквата и в старо гробище! Те знаят много добре, че това са стари гробове и че в близост е първата троянска църква“, посочва още Георги Колев.

Ето и отговорът:

Христо Йовчевски, организатор на мероприятието, посочи в предаването „Тази сутрин”, че на мястото, на което се прави възстановката, не е имало гробище. На това място никога не е имало сражения, твърди още той.

„Нашето дружество не поругава гробища, а напротив – ние възстановяваме войнишки паметници. Миналата година направихме паметник на ген. Владимир Вазов в централната част на града”, каза Христо Йовчевски.

По думите му през 70-те години в една част от този терен, който е 26 дка, има старо гробище, но е взето решение да бъде изместено. Старите паметници обаче, които вече са били счупени, остават на място.

Никога не е имало военно гробище в Троян!
По време на миналогодишната възстановка
Автор:Тони Петров

„Миналата година, преди да започнем възстановката, заснехме внимателно кадри – къде отиваме, и какво има на този терен. На тях се вижда, че няма гробове, както няма и паметник”, категоричен беше Христо Йовчевски.

Христо Калистерски, председател на дружеството „34 пехотен Троянски полк”, обясни, че на 22 септември, по случай Деня на независимостта на България, те ще направят възстановка на тема „Последни дни на войната”. Тя ще обхване двете основни битки, които води нашата войска в последните дни на Първата световна война – на Добро поле, а< другата ще е Дойранската битка.

Това е снимка от месец май 2019 година
Автор:Тони Петров

А ето какво написа  Дочо Николов във Фейсбук:

Понеже българите, особено моите съграждани, обичат да говорят по всяка тема „компетентно“, без да познават фактите, да предоставят документи, да правят проучвания и други естествени действия доказващи определена гледна точка и правота се стига до комично-идиотски изказвания в национален ефир.
Ако един господин си беше направил труда да попита някога, примерно отец Марин, или беше потърсил стари троянци те щяха да му кажат и покажат къде са били „старите“ гробища на града (селото).
Баба ми, с помощта на двата нейни внука (братовчеди) е преместила каменните надгробни знаци (кръстове) в новото гробище, а един в двора на църквата. Ако всички наследници на погребани бяха го направили нямаше да има тези 2-3 излезли изпод земята. Но не всеки иска или има кой да го направи.

Никога не е имало военно гробище в Троян! Нека спрем с тъпите излагации и простотии!
Това е картичка от Троян. Собственост на Дочо Николов


Ако забележите терена на снимката, колко е пресечен, а сега не е такъв мога с увереност да предположа, че тогавашната власт е заравнила целият гробищен имот и непреместените кръстове са останали зарити повече от век. И сега един-два излизат, което е нормално.
Ако се загледате в снимката ще видите и самото място на гробището. То въобще не съвпада с това на което ще бъде реконструкцията. Или една малка крайна част, но няма как да се разбере.
Нека спрем с тъпите излагации и простотии!
Вижте какво хубаво мостче е изчезнало… Но след нашето прочистване на терена се „появи“ отново подобно такова, което като троянци бяха забравили, а повечето не са и предполагали за неговото съществуване. Като малки му викахме „римският мост“. Детска му работа!
И за последно – никога не е имало ВОЕННО гробище в Троян, още повече в градските гробища. Няма как да бъде! Така че, пак поредната глупост в ефир от незнаещи.
Но… Хубаво е, че все пак има хора с някаква местна гражданска съвест, но и с нея трябва да се внимава!

Бележка на редактора: Коментарите оставям на Вас, читателите. Може да видите и цялото предаване по БТВ днес.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button