Божидара Симеонова жъне успех след успех

Божидара Симеонова с нови награди от музикални конкурси

Божидара Симеонова жъне успех след успех Преди броени дни Божидара Симеонова завоюва няколко нови награди за музика в престижния Международен конкурс за изпълнители „София Grand Prix” 2019, състоял се в Националния Дворец на културата. Тази музикална столична изява започва преди петнадесет години като част от интернационален фестивал за нова българска поп и рок музика и има широк жанров обхват. Организатори са Столична община, Спринтпродакшън, Музикална агенция Артвойс, а техни медийни партньори – БНТ, БНР, БГ Радио и Съюзът на българските композитори. Приоритет се дава на българската музика – традиционна и новосъздадена. Съставът на журито тази година бе многочислен и с интернационален произход: Маргарит Саргян – композитор и преподавател в консерваторията в Ереван, Ана Погосян – също от Армения, Галина Голубева – диригент и педагог от Украйна, Воислав Спасич и Зорница Нинкович – и двамата преподаватели от Сърбия, Вячеслав Кушев и Силвия Статкова от Съюза на българските композитори. Критериите за оценяване на песните и изпълненията бяха високи, като отчитаха сложността на репертоара, подбора на песните, майсторството  на  изпълненията, интонационната чистота, фразирането, динамиката  на изграждане, артистичността и сценичното представяне.

На Божидара бе връчена голямата награда „Grand Prix” в професионалната лига, с която са свързани снимането на видеоклип, както и запис на песен по избор (на стойност 2000 евро). Бяха и присъдени още три златни медала – в категориите за изпълнение на българска песен, авторска песен и песен на роден език, а също така и трета награда за изпълнение на световен хит. Тя впечатли журито със своите авторски песни: „Мираж“, „Обичам те, мое море”, „Светът ни очаква“ и „Моят град“ (специално създадена за Троян по случай 150-годишния юбилей ).

Не само есента, но и лятото беше ползотворно и наситено откъм събития и отличия за Божидара Симеонова, защото  тя бе наградена в още няколко международни музикални изяви с конкурсен характер по българското черноморие: първа награда за авторска вокална творба в Осмия международен вокално-инструментален конкурс „Нови гласове и песни” – Несебър; първо място в третия  Национален конкурс за млади изпълнители на популярна музика „Музикален импулс” – Бургас и специална покана за кастинга на престижния международен фестивал „Славянски базар”, първо място за естрадно и популярно пеене  и специална награда на журито за композиция в XXVII Международен фестивал на изкуствата „Утринна звезда” – Черноморец-Созопол-Бургас за три авторски песни („Аз не съм безразлична“, „Сrescero“ и „Светът ни очаква“); две първи места (за поп/джаз пеене и композитор-солист) в VІІІ Международен фестивал „Свят, изкуство и море”.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button