Депутати решиха: “ Ловът започва от 15-ти септември“

Много закъсняла мярка, сега вече с превантивен характер

Министърът на земеделието със своя заповед ще има възможност да променя сроковете за ловуване и да регулира числеността на дивечовите запаси при дива свиня. Това предвиждат промените в Закона за лова, приети днес на първо четене с пълно единодушие от 20 гласа „за“ в парламентарната Комисия по земеделие и храни.

В извънредното заседание взеха участие заместник министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, експерти от Изпълнителната агенция по горите и др.

„За съжаление този закон не мина, когато му беше времето и вече идеята не е да бъде превантивен, а да спомогне за борбата с Агриканската чума по свинете“, каза вносителят на законопроекта Александър Сабанов.

„С промените се отваря възможност ловът да стартира на 15 септември и да приключи 2 месеца след законовия срок“, коментира от своя страна заместник-министър Атанас Добрев.

Изменението на закона става по предложение на народния представител Александър Сабанов, който не за първи път внася промени в ловното законодателство. В мотивите на вносителя се казва, че законопроектът е внесен заради епизоотичната обстановка в страната, свързана с разпространението на Африканска чума по свинете, която води след себе си значителни икономически загуби.

„Началото на ловния сезон зависи от решението на земеделския министър. Груповият лов определено ще даде по-добри резултати за намаляване на популацията“, коментира Александър Сабанов и допълни, че при индивидуалния лов повече от едно прасе трудно се отстрелва на ден.

В дневния ред на заседанието беше включен идентичен законопроект, който обаче предвиждаше министърът да променя сроковете за ловуване, но не само на дива свиня, а на всички видове дивеч. Депутатите решиха да не разглеждат тази точка от дневния ред.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button