Тенденция

Едно интервю, което трябва да се чуе!

Най-голямата военна реконструкция в България през годината край Троян

Едно интервю, което трябва да се чуе!
В студиото
Цитираме дословно https://www.bgonair.bg

На 22 септември 2019г около 400 човека, облечени в български, английски, френски, сръбски и гръцки униформи и 10 оръдия ще участват в най-голямата военна реконструкция в България през година край Троян. Тази възстановка е посветена на сраженията при Добро поле и Дойран – разказаха Христо Калистерски и Петко Радионов от дружество „Традиция“ в Троян в предаването „Операция История“.

Те пазят традициите на 34-ти троянски пехотен полк. Петко Радионов е правнук на знаменосеца на полка и кавалер на четири ордена за храброст – свещеника Иван Ковашки.

В сражението при Дойран, което е по същото време когато се води и битката при Добро поле, 34 троянски полк побеждава елитната британска пехота. За един ден загиват около 11 хиляди британски войници. Лондонски клуб на техните наследници помага на троянци заедно да пазят спомена за тези тъжни и славни времена.

При Добро поле гладната и изморена българска армия обаче не издържа на удара на френските сили, съотношението е 20 към 1 в полза на противника.

Обкръженото картечно отделението на поручик Мазгалов не се предава, а е изгорено живо с химически огнепръскачки.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button