Фестивално настроение обзема Троян!

Ха, наздраве, троянки! И троянци! И гости на града!

Двадесети септември е. Часът е 17:30. Трябва да се срещна с един приятел. Звъня му.

– Пред Виенската сладкарница съм. Разглеждам щандовете – отговаря ми той.

Бързам да го видя, а в пешеходната зона в центъра на града почти е наредена улицата на занаятите, част от Българския фестивал на сливата. Е, някои още подреждат щандовете си. Други вече продават. Трети … затварят. Свечерява се. Утре е големият ден, открива се фестивалът, ще трябват сили за цели три дни.

Ха, наздраве, троянки! И троянци! И гости на града!
Васил Радойчевски

Признавам си, преди няколко години, когато Празникът на сливата се превърна в Български фестивал на сливата, бях малко песимист. Мислех си, че фестивал трябва да се провежда, когато има много сливови насаждения, много продукция от тях, когато собствениците се чудят как да я реализират. А тук – наопаки, фестивал има, насаждения няма. Но един след друг балканджиите почнаха да ги правят. С две думи – нетрадиционно решение. Такива сме ние, троянците – падаме си по нетрадиционното. Но пък и пазим традициите. Можеш ли ни разбра какви сме? Отдавна казвам: «Нов Иван Хаджийски ни трябва, нов!».

Разхождам се по щандовете. Сувенирите със сливова тематика са се увеличили по сравнение с предните години – магнитчета, бутилчици, чашки… И сливова продукция не липсва – сушени сливи, мармалад, домашни сладка и … ракийка – за мъжете, сливови ликьори – за дамите.

От доста време колекционирам оригинални надписи. На един от щандовете откривам такъв – «Домашни глезотии … и хубави троянки». Да, градът ни наистина е пълен с хубави жени. В това се убеждавам всеки път, когато съм в чужбина. Разглеждайки забележителностите на съответната страна, хвърлям по един поглед и на жените (интересът ми е чисто естетичен). Е, по-хубави от троянките няма!

Ха, наздраве, троянки! И троянци! И гости на града!

 

Ха, наздраве, троянки! И троянци! И гости на града!Снимки: Васил Радойчевски и Руслана Попсавова

Публикувахте от ТроянЪт – Всичко за Балкана в Петък, 20 септември 2019 г.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button