Медици и полицаи – рамо до рамо на 11-ти септември в София

Троянските медицински специалисти  от МБАЛ Троян и УДЗ ще подкрепят колегите си в София. Има организиран транспорт.

Mедиците възобновяват протестите си след уволнението на една от лидерките им Мая Илиева. Илиева беше дисциплинарно уволнена от болница „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда” в София. Според нея причината е, че е станала неудобна и е предизвикала проверки в болницата. Работодателят й обаче твърди, че не е спазвала задълженията си.

Медицинските сестри настояват за достойно заплащане на труда им. Искат в колективния трудов договор да се запише минимална стартова заплата не по-малка от две минимални работни заплати за страната (1120 лева). Сестрите протестират и за по- високо заплащане на нощните им дежурства, както на работата в реанимация и при тежки условия. Троянските медицински специалисти  от МБАЛ Троян и УДЗ  също са ще бъдат опора  на своите колеги. Организиран е транспорт. Ако има желаещи може да се обадят ма Марияна Расташка. Тръгването ще e в 11:00 часа , а връщането около 21:00 часа в сряда на 11-ти септември. Протестът започва в 15:00 часа.

Синдикалната федерация на служителите в МВР ще се включи в националния протест на медицинските специалисти, организиран за 11 септември. В своя позиция федерацията заявява, че подкрепя справедливите искания на медицинските специалисти. Те смятат, че ниското допълнително заплащане за нощен труд на хора, които спасяват човешки животи е не само недостойно, но и граничещо с унижението.

„Идентично е възнаграждението и на българските полицаи и пожарникари, което поставя за пореден път под съмнение, доколко сектор „Сигурност“ и работещите в него са приоритет за правителството на Република България“, се посочва още в позицията на федерацията.
От организацията заявяват, че е крайно време минималното допълнително възнаграждение за нощен труд да бъде актуализирано и да бъде променено националното законодателство. От Синдиката призовават всички свои членове, които имат възможност да се присъединят, да подкрепят протеста на медицинските специалисти.

 

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button