Никола Манев се усмихва чрез картините си в Орешак

В Националното изложение на занаятите в троянското село Орешак тази вечер беше открита зала на името на изтъкнатия български художник Никола Манев.

В залата са изложени 25 картини на Никола Манев, които са дарени от него на община Троян, поясни директорът на изложението Иван Чакъров  по време на откриването й. Той разказа  вълнуващи моменти от срещите се с художника. „Неговата естественост заразяваше много хора и смятам, че допирът до неговото творчество би провокирал много млади хора да поемат пътя на изобразителното изкуство“, каза Чакъров. Емоцията бе доста голяма и той само успя да сподели, че два дни преди  да почине Манев е казал: Май няма да стане това, което сме намислили(за тази иложбена зала). След това Розалина Русенова – зам.-кмет на  Общината разказа за как самия творец е дарил 4 картини преди няколко години за новооткрития Информационно-културен център в града. За тоалетите ушити по негови картини и за красивите манекенки от Танцово студио“Бордо“

Специален гост бе братът на дарителя Никола Манев, актьорът Добромир Манев, който не бе много сговорчив, но все пак разбрахме, че двамата братя са били като едно цяло въпреки далечните разстояния.
Това ще е третата галерия у нас след тези в Чирпан и Ловеч с изложени постоянни експозиции с творби на Никола Манев.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button