Нова книга, посветена на Троян

„Сказание за един род“

На 4 октомври 2019 г. (петък) в Информационно-културния център на Троян ще бъде представена новата книга на издателство „АЛЯ“ – „Сказание за един род“. Книгата е посветена на известния троянски род Балевци и  проследява 100-годишната семейна сага от живота в Охрид до съдбините на многолюдната челяд в Троянския край. Всички исторически събития са прецизно проучени, а езикът на автора е оригинален, жив, вълнуващ.

Няколко думи за автора

Марин Троянов е роден през 1941 г. в Плевен, където получава средно образование.

Завършва инженерство по водите и работи като проектант в София, докато през 1971 г. емигрира в Германия. Професионалните му ангажименти с немски и английски фирми го отвеждат до различни краища на света, но най-дълго остава в Кения, Източна Африка. Впечатленията от годините прекарани в Африка са отразени в сборника разкази „Под африканското слънце“ (2017).

През последните 26 години Марин Троянов е служител на немската държавна организация за техническа взаимопомощ, а от 1994 до 2007 г. е неин представител в региона на бивша Югославия. Преживяванията му по време на югославския конфликт рефлектират в книгата „Балканска елегия“ (2008).

През 2013 г. публикува своите мемоари под заглавие „Живот между световете“.

От 2008 г. Марин Троянов живее в Марбела, Южна Испания, и ресто пътува като независим консултант, главно в развиващите се страни в Африка.

Занимава се с историята на Балканите и България, а настоящата книга е резултат от интереса му към родовете на родителите му.

Това е третата за тази година „троянска книга“ на издателството. Първите две – „История на дейността на Инициативен комитет за издирване и възстановяване на гробовете и военните паметници на загиналите от 34-ти пехотен Троянски полк през Първата световна война – гр. Троян“ и „Писатели от Троян“ (второ издание на издадената през 1942 г. книга на троянеца Георги Стоев) – вече бяха представени на троянската публика.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button