„Пиета“ – последната картина на Светлин Русев в Троян

Васил Антонов с жест към любителите на Светлин Русев и неговите ученици

Тази  вечер  се откри изложба с картини на големия художник акад. Светлин Русев и негови ученици  в галерия „Серякова къща“ в Троян

Тя е наречена Ценности“, защото  в нея могат да се видят 33 платна на Светлин Русев, и учениците му Милко Божков, Иван Велчев – Йово, Валентин Колев и Стилиян Атанасов. Тези класики в българското избразително изкуство  могат да бъдат видяни от троянци и гости на града до 05.10.2019 година.  Изложбата се реализира по идея на кмета на Троян Донка Михайлова  и на Васил Антонов – бизнесмен и депутат от Плевен, като картините  в изложбата „Ценности“ в троянската галерия са негова собственост.  „Всяка една картина  е част от художника, сподели Антонов, който получи ценен подарък- керамична стомна. На свой ред той върна  на жеста и оценявайки колекционерския дух на кмета на Община Троян, Донка Михайлова, й подари  картина в нюанс на сезона. „Това е Васил Антонов- верен на стила си.  Отново ни дарява“, сподели Михайлова.

В галерията ще има още събития. На 11 септември от 18.00 часа  ще се  открие юбилейната изложба „Жената в картините“ на Елена Понева. На  19-ти от 17.30 часа ще бъде  представена  новата книга   на проф. Цочо Бояджиев – „Книга на разкаянията“.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button