Станимир Беломъжев и Владимир Илиев трети в „София Екиден маратон“

С рекорд на състезанието завърши традиционния щафетен маратон

Станимир Беломъжев и Владимир Илиев трети в „София Екиден маратон"С рекорд на състезанието завърши традиционния щафетен Sofia Ekiden Marathon, съобщават организаторите на спортното състезание.

Участваха 71  отбора между, които  и тимът на „Ние сме българската армия“, воден от световния вицешампион по биатлон Владимир Илиев . В състава бяха още Веселин Едрев, Неделчо Василев, Илия Куцаров, Станимир Беломъжев и Веселин Цинзов. Те финишираха с постижение от 2.23:22 часа. Това е трето време. Преди тях завършиха с рекорд отборът на Marathon Plovdiv & Half Marathon. Победата с време от 2.11:36 часа.

Силният отбор на SLS | Sport Life Style се окичиха със сребърните медали

По традиция се включиха едни от най-силните атлети на страната в средните и дълги бягания, както и стотици любители на спорта.

Състезанието започна от   Националния стадион „Васил Левски“ и завърши там. То  е част от инициатива „София – Европейска столица на спорта“ и по традиция е в чест на националния празник – Съединението на Княжество България и Източна Румелия, за което символизира и щафетният характер на надпреварата.

През тази година състезанието отново е под патронажа на посолството на Япония и отбелязва 140 години от първите дипломатически отношения на България със света и 15 години България в НАТО.

Сред участниците бяха отбори от посолствата на Германия, Япония, ЮАР и Китай, заедно с два тима от Министерството на външните работи. Сред бегачите имаше и представители на Украйна, Сърбия, Румъния и др.

Преди старта участниците бяха приветствани от японския посланик в България Масато Ватанабе, зам.-министъра на външните работи Петко Дойков и директора на маратона Даниел Дуков. Послание към присъстващите отправи и Ана Росева от главната квартира на НАТО, а официалните лица бяха отличени със специални плакети от „Българска асоциация спорт за всички“.

„София Екиден маратон” е отборно състезание на класическата дистанция, като всеки тим е съставен от шестима души, които изминавато бщо 42.195 км. Бегачите са разпределени на постове от 5 км + 10 км + 5км + 10 км + 5 км + 7.195 км = 42.195 км.

Дисциплината е лицензирана от Международната федерация по лека атлетика (IAAF), a трасето в София отговаря на всички стандарти. Името „екиден“ идва от японското „предаване на поста“, като традиционно от дълги години състезание в страната на изгряващото слънце.

Щафетните маратони са изключително емоционални и са едни от най-популярните състезания в света на леката атлетика. В различни страни тези бягания имат различно име, но организаторите на българската надпревара предпочитат класическото „Екиден“ – в знак на уважение към японската традиция.

За първи път щафетен маратон се провежда именно в Япония. Освен професионални спортисти в състезанието участват и любители. Така всеки може да премери сили или да бъде в един тим с част от най-силните спортисти на България. Отборите могат да бъдат изцяло мъжки, женски или смесени.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button