Традицията продължава в кв.“Ковачевиц“ с.Шипково (Троян)

Традицията продължава в кв."Ковачевиц" с.Шипково (Троян)
Ракията- специална за празника

За 4-та поредна година жителите от най-голямата  махала ”Ковачевиц”  в троянското китно село Шипково спретнаха купон по балканджийски

Тържеството започна по обед и завърши след полунощ.  Отново се бяха събрали малки и големи да  се повеселят и поговорят. Всяка фамилия си бе донесла каквото има като пиене и ядене освен сватбарското жито на Мита Ралчевса и вкусния боб с наденица на съпруга й Марин Ралчевски.

Оркестър „Настроение“ се грижеше за танцувалния комфорт на веселящите.  По-възрастните седяха по масите и се радваха на младите, които бяха  щастливи.  Там бе и най – стария шипковенец  Стефан Инковски на 91 години.

На празничната трапеза бяха и плевенчаните, които са закупили къща в тази махала през 20о5-та . Всеки почивен ден те използват  за да дойдат в Шипково и да обменят някой приказка със сърдечните  кореняци.

Усещаше се  младежкия дух как започва да измества закостенялото мислене. Все повече млади хора живеят и работят в това село. Успяват да се справят с финансовия недоимък, който  е характерен за страната.

Най- голяма радост бе за мъниците, които се чувстваха свободни да правят каквото искат. Те се чувстваха специални, защото всеки ги пощипваше по червените бузки, говореше им, гушкаше ги, а те използваха тази свобода на воля.

Отец Марин Божков освети ястията и  пожела догодина отново около малка Богородица да се съберат  в  увеличен състав и да запазят създалата се традиция.

Поздравление към празнуващите отправи кметът на селото, Минко Станчевски.  Бяха забелязани кандидат – кметовете Деян Лучев и инж.Тихомир Лилов.

И както казват в приказките  – яли, пили и се веселили три дни и три нощи.  Жителите на най-големия квартал в селото  няма да забравят този празник и отново са благодарни на организаторите Маргарита Керембова и Ивелина Инковска – Мацин, както и на сервиращите вкусните гозби.

Думите на изпроводяк бяха отново да се съберат и повеселят догодина до амина.

Публикувахте от ТроянЪт – Всичко за Балкана в Събота, 7 септември 2019 г.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button