Тенденция

Цветен и тържествен 16-ти септември в Троян

Учебната година се откри във всички училища на Троян

Народните представители д-р Валентина Александрова и  Иван Миховски, зам.областния управител Бойко Пъдарски, Донка Михайлова – кмет на Община Троян, инж.Петко Пенков – председател на Общински съвет Троян, зам.кметове и ръководството на Общинска администрация  и общински съветници уважиха всички ръководства  и ученици на  училища в Троян и селата. Благословията на отец Марин към  всички бе от сърце след извършения водосвет. Пожеланията бяха за ползотворна учебна година за  ученици, учители и родители.

В  детските градини с 34 групи и 745 деца също  този ден бе отбелязан подобаващо с много веселие и танци. Госпожите бяха като цветни градини. Едва се виждаха от красивите букети на техните възпитаници. 2564 ученици жужаха като пчелички около класните си.

За 184 – те първокласници в града и селата  бе най- вълнуващо. Те се радваха на всичко, което се случваше и с нетърпение чакаха да седнат на чиновете. Специално за тях имаше подаръци  от Общината.

За бъдещите абитуриенти това бе последният 16-ти септември. По очите им отсега се виждаше тъга, защото знаят, че само след няколко месеца ще поемат в свои ръце рула на кораба, наречен „Живот“ и  ще запеят „Къде останаха  детските мигове“.

В СУ „Васил Левски“ насладихме се на танци, чухме  много музикални поздрави от всички възрастови групи.

В СУ „Св.Климент Охридски“ мажоретките откриха празника, а в НУ „Христо Ботев“ видяхме красив танц на фона на народната песен „Море, пиле“.

В ПГМЕТ Троян деветокласничката Белослава Петкова  поздрави своите учители и съученици с песента „Самодива“.

В ОУ“Иван Хаджийски“ секретаря на Общината, Цветелина Калчева бе специален  гост и също пожела успехи през годината.

Тази година е Юбилейна за бившето училище „Димитър Благоев“, сега „Св.св.Кирил и Методий“. То посрещна  100-ния си випуск . Едновековното училище  започна тържествата по случай тази годишнина. За кмета на Община Троян, Донка Михайлова, е специално, защото 8 години е учила там. Нейният баща е бил дългогодишен директор, сподели тя в поздравителното си слово. Пожела на целия екип да поддържат огъня на духовността, на родителите –  търпение, а на децата да са все така весели и усмихнати и да усвояват знанията, за да могат да вървят напред в живота.

В  двора на Националното училище по приложни изкуства също бе много оживено. Там бъдещите художници, керамици, дизайнери вече си замисляха бъдещите творби. Елена Вълчева, която е културтрегера на Общината пожела повече художествени идеи и разбира се да ги реализират.

В училищата на селата Орешак, Черни осъм (единственото за планински водачи), Дебнево, Борима се проведоха тържества по случай 15-ти септември. Те бяха поздравени от името на Общината чрез зам.-кмет Бистра Чолакова, Диана Дренска – отдел „Образование“, Тодор Комитов- експерт по младежки и спортни дейности.

На всички директори бяха връчени поздравителни адреси.

След вълнуващите мигове учениците влезнаха в класните си стаи за да се видят и разкажат кой как е прекарал ваканцията.
Малко по-късно кафенетата и троянските улици се изпълниха с деца, учители, родители. Градът оживя.

Фоторазкази и видео материали от деня може да намерите на Фейсбук страницата ни „ТроянЪт – Всичко за Балкана“. Там ще проследите и записите на живите предавания от НУ „Св.св.Кирил и Методий“ и СУ „Васил Левски“, както  албуми със снимки от училищата.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button