Българки откриха програмата по случай „Празника на културите“ в Циндао, Китай

Видео

Две млади момичета от България- едната баш троянка, Марая Стратева, възпитаничка на СУ „Васил Левски“ гр. Троян, Галина Тахтаджийска –  от  град Рила, завършила – Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ Благоевград, представиха България достойно  в Циндао, Китай. В момента те са  на едногодишна специализация по китайски език  и поставиха  началото на празника в Циндауския университет.
Българки откриха програмата по случай "Празника на културите" в Циндао, Китай.
Марая с родителите си

Ето какво сподели дъщерята на известния невролог д-р Светослав Стратев и ст.м.с.Валя Димитрова  от троянската многопрофилна болница.

„Ние, Марая Стратева и Галина Тахтаджийска, представихме „Ах, къде е мойто либе“ чрез песен и танц и поставихме началото на празника в Циндауския университет. В момента двете сме на едногодишна специализация по китайски език в Циндао, Китай. Когато излязохме на сцената и видях как студентите от целия университет са се скупчили отпред, се почувствах много горда! Там бяха и деканите, и директорите. Въпреки че тук единствено ние двете разбираме български език, песента накара всички да настръхнат. На самото събитие имаше представители от почти всички страни по света. Студентите бяха разделени, спрямо групите, в които учат. Българки откриха програмата по случай "Празника на културите" в Циндао, Китай. Всяка група си имаше шатра, където се продаваха традиционни ястия на страните, от които са студентите в групата. Освен нас в нашата група има: албанка, австралийка, американка, турчин, гватемалец, германец, рускини, корейци и тайландци. Нещата в нашата шатра се разпродадоха най-бързо. Определено деня беше изпълнен с положителни емоции.“Българки откриха програмата по случай "Празника на културите" в Циндао, Китай.
Нека припомним, че преди няколко месеца Троян се побратими с китайския град Нинбо след посещение на българска делегация водена от кмета на Троян Донка Михайлова и управителя на НИЗХИ – Орешак Иван Чакъров. Тогава благодарение на Китайския културен център и Юнеско  китайците се докоснаха до чудото наречено  България , троянската керамика. Удивляваха се на протяжните родопски мелодии.

Тагове

Свързани статии

Back to top button
Close