Честит юбилей!

Размисли....Не е ли подвиг да посветиш десет години от живота си на театралното развитие на град Троян?

На 4 октомври в салона на НЧ «Наука» школата «Ученически театър» при Център за подпомагане на личностното развитие (ЦПЛР) скромно отбеляза своя десетгодишен юбилей с пиесата «Големите пари». Скромно, защото липсваше необходимото внимание от страна на градските институции и защото залата не бе препълнена като за юбилей, а бе събрала едва ли не само съученици и роднини на участниците в спектакъла.

Тържеството бе открито от ръководителя на школата Стоян Георгиев, както винаги елегантен и безупречен във всяко отношение. Трябваше да послушате вдъхновения му и емоционален разказ за историята на школата, за единадесетте пиеси, поставени през тези десет години, за повече от 150-те участници в тях, за десетината деца, които след завършване на школата са се ориентирали професионално към театъра… Стоян Георгиев отбеляза, че той има и личен юбилей – петдесет години театрална педагогическа дейност.

Получих огромно удоволствие от сценичната адаптация и постановката на Стоян Георгиев на пиесата «Големите пари», написана от един от най-плодотворните английски драматурзи Алън Ейкбърн. «С парите шега не бива!», биха казали хората, които работят с тях. Алън Ейкбърн доказва противното. Една пиеса за лекомислено натрупване на дългове и наивни надежди за погасяването им от митично наследство. Неповторим английски хумор, смешни диалози, много перипетии, ярки комедийни образи, свежа и непринудена игра на актьорите – с това ще запомня този спектакъл. Както и с динамичното развитие на действието, подходящото сценично осветление, приятното музикално оформление.

Ако някой някога напише книга за приноса в развитието на Троян на хората, които не са негови кореняци, безспорно една от главите й ще бъде посветена на ловешкият актьор Стоян Георгиев. Не е ли подвиг да посветиш десет години от живота си на театралното развитие на град Троян?

Понеже сме в предизборна ситуация се опитах да си представя салона на читалището пълен с народни представители, кандидати за кметове и общински съветници. Не успях. Не че в програмите им децата, младежта, образованието и културата са забравени. Напротив – те заемат достойно място в тях. Но едно са програмите, а друго – работата. Работата за бъдещето на Троян.

Моят любим режисьор Елдар Рязанов обичаше да говори за тъжното лице на комедията. Спомних си за него, тъй като присъствах на нещо тържествено и същевременно … малко тъжно, защото не му отделихме необходимото внимание. Все пак читалището ни отсрами. То бе изпратило поздравителен адрес и красива кошница с цветя по случай юбилея. Милена Кабакчиева, и.д. директор на ЦПЛР, лично поздрави Стоян Георгиев и му връчи скромни подаръци – специално изработена статуетка с две театрални маски и красива черно-бяла театрална маска, изготвена от кръжока по керамика.

Честит юбилей и от нас! Здраве и дръзновение!

 

Васил Радойчевски

 

 

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button