„Където улиците нямат имена” – в програмата на ХII Фестивал на любителските театри 2019 – Лом

От 23 до 29 септември в Лом се проведе ХII Фестивал на любителските театри с международно участие на името на Кръстьо Пишурка. Организатори са НЧ „Постоянство 1856” – Лом, заедно със Съюза на народните читалища и Община Лом. Фестивалът има конкурсен характер.„Където улиците нямат имена” – в програмата на ХII Фестивал на любителските театри 2019 - Лом

Тази година председател на журито е театроведът Гергана Пирозова, а членове – Христо Чешмеджиев и Васил Драганов, артисти на Народен театър „Иван Вазов“ – София. В афиша на събитието бяха включени 23 заглавия. 22 бяха театралните трупи, които взеха участие в проявата. Имаше състави от Ботевград, Белене, Свищов, Самоков, Гълъбово, Своге, Варна, София и др.

За първи път на този фестивал взе участие и любителският театрален състав на НЧ „Наука – 1870 г.” – Троян със своята постановка „Където улиците нямат имена” на Димитър Златинов. Режисурата е на Теодор Лука. В ролите се изявяват: Катя Ютерова, Стела Мавродиева, Ивайло Стефанов, Вихра Петрова, Моника Генкова, Венцислав Вълков, Минчо Вачков. Сценичният дизайн е дело на Маргрет Креклешка. Техническият екип, който подпомогна реализирането на представлението на ломска сцена бяха: Ивайло Иванов и Иван Димитров (осветление), Калин Димитров (звук), Анатолий Краев, Емил Ненковски (сценични работници) и Валентина Казанджиева. С трупата пътува и Маргарита Минкова – организатор и Тотка Станчева, която да отрази представянето в медиите.

Представянето на нашата пиеса на сцената беше на 28 септември от 14:00 часа. След края на спектакъла директорът на Фестивала Румен Михайлов връчи Грамота за участие на режисьора на трупата Теодор Лука. След това цялата трупа и техническият персонал се срещна с журито. На тази среща председателят и членовете споделиха с театралите своите впечатления и препоръки, зададоха въпроси. Журито е впечатлено както от пиесата, която любителският театрален състав на НЧ „Наука – 1870 г.“ – Троян е избрал да постави, така също от сценографията и актьорската игра. Трябва да отбележим, че пиесата е с продължителност почти 2 астрономически часа. Журито единодушно изказа възхищението си от енергията, професионализма и духа, който всички актьори са вложили за изграждането на своите роли. Впечатлени са от сценографията на постановката, която е дело но Теодор Лука и Маргрет Креклешка, а също така и от много режисьорски решения. Като цяло журито дава превъзходна оценка на троянската читалищна трупа и на нейната постановка „Където улиците нямат имена“. Трябва да отбележим още един факт – пиесата се хареса не само на журито, но и на публиката в салона. Бурни ръкопляскания, сълзи и смях предизвикаха талантливите ни актьори. Браво на всички тях! Те достойно представиха града ни на 12-ия Фестивал на любителските театри – Лом, 2019 година.

Фестивалът продължи и на следващия ден – 29 септември, с последното представление на домакините от Драматичен театър „Кръстьо Пишурка” в Лом, които представиха своята постановка „Двубой” по Иван Вазов. С нея фестивалната програма завърши.

Изказваме своята благодарност на Община Троян, фирма „Калинел” и лично на нейния собственик инж. Марин Радевски за помощта при пътуването на театралния състав!

Тотка СТАНЧЕВА

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button