Морето и Балкана се сляха в Троян (видео)

Съгласно решение на Общинския съвет от 1993г., град Троян отбелязва своя празник всяка година на 14 октомври – денят на Св. Петка, небесната покровителка на града.

На този ден църквата чества една от най-почитаните светици у нас – Св. Петка, наричана още Българска, която през вековете се превръща в символ на борбата за съхранение на християнската култура по нашите земи.

Празникът в чест на Св. Петка – Петковден се смята за завършек на лятото и есента, а с това и на активния стопански цикъл. В традиционните народни вярвания този ден се счита за начало на зимните празници.

Ежегодно Троян отбелязва своя празник с богата художествена програма – откриване на изложби, спортни инициативи и концерти.

За поредна година ловчанският владика Гавриил отслужи тържествена литургия  в храм „Света Параскева“. Веднага след нея бе вдигнато знамето на Троян. Временно изпълняващ дейността кмет инж. Бистра Чолакова поздрави присъстващите троянци на площада, а митрополит Гавриил благолослови града и жителите му. Специален поздрав бе отправен от младата Божидара Симеонова с авторска песен, посветена на 150 години Троян.

След обяд децата бяха много щастливи, защото имаше спортен праазник. Демонстрация по карате, състезание по колоездене, крос. Разбира се победителите бяха наградени.

За доброто настроение се погрижиха бургазлии, които дойдоха в Троян.  Морето и Балкана се сляха в едно. Петте сезона“ и неостаряващият Стефан Диомов върнаха назад публиката години назад с неостаряващите песни на Тоника. Тони Димитрова изпя своите хитове и нови песни. Троянци пееха, танцуваха и й се радваха. Дълго време не я пускаха да слезе от сцената.

Традиционно зарята възвести края на празничния ден.

Галерия и видео може да намерите на страницата ни  ‘ТроянъТ – Всичко за Балкана“

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button