НИХЗИ Орешак представя България в Дубай

Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в троянското село Орешак  ще представи България в „Седмица на културното наследство“, която ще се проведе в Шарджа, ОАЕ от 15 до 20 октомври.

Управителят на националното изложение Иван Чакъров, който ще води 20-членната група в ОАЕ, поясни, че поканата е от Института за историческо наследство в Шарджа.

По думите на Чакъров изложението ще представи експозиция на предмети на занаятите, танцови пърформанси, музикални изпълнения, магията на глината и традиционна българска кухня. Целта е популяризиране на богатите културни традиции на България и създаване на туристически интерес към страната ни.

Вече са подготвени няколко билборда в Шарджа с емблематични за България места

Организаторите подготвят и каталог, в която ще са представени забележителностите в България.

В групата са включени Росица Занкова, Ралица Йовкова – керамици, Фолклорен ансамбъл „Магия “ Ловеч, Милена Мартинова – шеф, която ще представи българската кухня.

През месец април т.г. Кметът на Община Троян Донка Михайлова и управителят на Изложението Иван Чакъров водиха делегация за участие в Международния панаир на културните индустрии, който се проведе в гр. Нинбо, Китай. Българският щанд бе отличен с голямата награда за „най-атрактивно представяне на културните традиции“.

Експозиция на предмети на занаятите, танцови пърформънси, музикални изпълнения, магията на глината и традиционна българска кухня са част от нещата, до които ще могат да се докоснат жителите и гостите на Шарджа и ОАЕ. Целта е популяризиране на богатите културни традиции на България и създаване на туристически интерес. Вече са подготвени няколко билборда в Шарджа с някои от най-типичните за България места. Ще бъде издадена от организаторите и книжка за България, в която ще са представени местата, които си струва да бъдат посетени. ОАЕ по принцип имат интерес към минералните извори и културния туризъм. „Вярвам, че посетителите на „Седмица на културното наследство“ в Шарджа, ще имат възможност да „открият“ нови поводи да посетят България и Троян и да „споделят“ емоцията от допира си до една от най-древните култури в света-българската“, сподели управителят на Изложението Иван Чакъров.

Поканата за участие на Националното изложение да представи България в ОАЕ е ясен знак, че посоката, в която Община Троян и Националното изложение са насочили усилията си, е правилна и добавя стойност към цялостния туристически продукт на района.

Да им пожелаем успех!

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button