Троян отново ще е шахматна столица

Първи международен детски шахматен турнир "Битката за Троян"

На  9-10 ноември 2019 в Информационно културен център Троян ще се проведе шахматен турнир за  момчета и момичета до 8,10,12 и 14год. Турнирът важи за международен рейтинг по класически шахмат.  Той е организиран от СШК „Кресим“ Троян и Общината , под патронажа на  новоизбрания кмет на града Донка Михайлова. Съорганизатор – ШК „ЕТЪР“, Велико Търново. Ще участват около 60 деца  разделени  в 4 възрастови групи. Ще се играят 6 кръга по швейцарска система(по-долу е обяснено). Съдийството е поверено на Николай ЙОРДАНОВ (главен съдия), международен съдия на ФИДЕ и Светла ЙОРДАНОВА също международен съдия на ФИДЕ.

Първи международен детски шахматен турнир "Битката за Троян"
Симеон Винчев, Донка Михайлова с победителите от турнира на 19-20 октомври 2019
Да припомним, че  Троян беше шахматната столица на България на 19 и 20 октомври т.г.  Местният шахматен клуб с президент Симеон Винчев  и Община Троян организираха международен кръгов турнир по ускорен шахмат с участието шахматисти от България и Русия.
Победител стана представителя на Русия IM Вячеслав Тличеев, пред една от младите надежди на родния шах Надя Тончева –  европейска отборна шампионка по-рано през годината и гросмайстор Петър Дренчев.
В турнира взеха участие един от доайените на родния шах IM Коста Ангелов, който е световен шампион по решаване на шахматни задачи, бившия тренъор на Веселин Топалов и Иван Чепаринов гросмайстор Владимир Димитров, две от младите и звезди Валентин Митев и Явор Николов и международния майстор за жени Виктория Бухтеева от Русия, съпруга на победителя.
Благодарение на усилията и контактите в страната и чужбина на президента на троянския шахматен клуб турнира се превърна в традиционен и всяка следваща година по-силен и интересен.
Наградите в турнира връчиха г-жа Донка Михайлова,  тогава кандидат за кмет на Община Троян и Народния представител от БСП и Президент на БФШ 1928 г-н Васил Антонов.
ШВЕЙЦАРСКА СИСТЕМА
Швейцарската система е създадена от Dr. J. Muller и за първи път е използвана през 1895 г. в шахматен турнир в гр. Цюрих, Швейцария, откъдето носи и името си.
Тази система позволява да се провеждат турнири с голям брой участници в ограничен брой кръгове. Броят на кръговете се определя предварително и обикновено е от 7 до 15. Най-общо казано същността на системата се състои в това, че съставянето на двойките състезатели за игра в даден кръг зависи от предишните им резултати в състезанието.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button