Троянски деца почетоха незабравимите будители на Троян

В навечерието на Деня на будителите – 1 ноември, Община Троян, Център за личностно развитие и училищата на територията на общината, организираха вечер, посветена на будителите под надслов „Будители незабравими“.

Тържеството се проведе на 31 ноември от 15.30 часа в Информационно-културен център – Троян. 

Децата от вокалните студия „Звездица“ и „Щурчета“ при Център за личностно развитие  ни поздравиха с изпълнения на възрожденски песни. А китаристът Михаил Георгиев  изпълни своя творба.

Уважили събитието имаха възможността да се насладят и на изложба с рисунки на деца, претворили в картините си  будителите. 

Членове на литературен клуб „Орфей“ към НЧ „Наука -1870“ и ученици от НУПИ „проф. Венко Колев“ представиха рецитал като поднесоха своите интерпретации с откъси от своите произведения на тема „Будители незабравими“. Надежда Раева, Мария-Мануела Стоева, Любов Чолакова и Димана Донковска изпълниха прочувствено стихове на свои съученици от кръжока.

Всички гости и участници  получиха дипляни, подготвени от Общината, които представят някои от незабравимите будители на Троян – Минко Иванов Марковски, Петър Табаков, Власи Илиев, Цвятко Златев, Константин х. Калчев, Димитър Гимиджийски, Иван Хаджийски, проф. Найден Чакъров, Ганко Цанов и др. 

Нека отдадем на просветителите, книжовниците и революционерите, изградили и съхранили духовните ценности и националното самосъзнание на българите.

Поклон, будители народни!Благодарим, благодарим!Чрез Вас пречистени, свободни,нов свят ще сътворим.Ще запазим навеки в душитеи ще помним крилатия зов:да обичаме род и родинас вечно жива и синовна любов.

Публикувахте от ТроянЪт – Всичко за Балкана в Четвъртък, 31 октомври 2019 г.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button