В подкрепа на Ема Гатева

Ето какво написа Димо Колев, председател на туристическо дружество „Насам – натам“  и на Българския планинарски съюз. Той е от Бургас, а членовете са из цялата страна. Те не ходят само на походи,  а маркират туристически пътеки, почистват ги. Много дейни хора.

Цитираме дословно какво е написал в социалната мрежа

Здравейте приятели,
От много време ние от Български планинарски съюз пишем по темата за прогнилото БТС, някога публикуваме факти, друг път говорим емоционално. Но винаги с вътрешно убеждение, че това, което се случва там, не трябва повече да продължава, че този процес на разграбване и унищожаване на планинския туризъм трябва да бъде спрян. За съжаление това може да се случи само и единствено ако планинското общество го поиска. Досега за съжаление такова липсва. Има единици, които работят в тази посока, но те са просто шепа хора, които сами не могат да постигнат промяна, без подкрепата на обществото планинари.

Днес на дневен ред е отново хижа „Амбарица“. Една хижа, която възкръсна в ръцете на Ема Гатева. Която от свърталище на пиянки и бракониери се превърна в уютен дом за нас Планинарите. Без чужда подкрепа, без чужди инвестиции. Единствено и само с подкрепата на обикновените хора, които се докоснаха до това вълшебно място и помагаха където и когато беше необходимо.

Днес обаче този наш дом е застрашен да бъде отнет и превърнат отново в коптор. Защото тъмните сили не ги интересува развитието на планинарството, а единствено и само печалбата. От сдружение за социален туризъм днес БТС е просто една търговска фирма, която иска да печели без да влага. Да печели от имоти, които не са тяхна собственост, а са им предоставени от държавата да развиват дейности в полза на планинарите.

БТС е юридическо лице с нестопанска цел (ЮЛНЦ), на което са поверени за стопанисване и управление държавни имоти с цел развиване на социален туризъм. В последните години сме свидетели на абсурдни случаи, в които БТС пренебрегва закона и нехае за ресурса, за който трябва да се грижи. Хижа „Амбарица” не е изолиран случай.

Хижата беше обновена, ремонтирана, но въпреки това БТС настоява тя да бъде освободена. Сегашният стопанин – Ема не е съгласна с това. Когато има спор между страните той се решава от компетентен съд, но явно БТС предпочита да пренебрегне закона и чрез неправомерни действия да реши спора. Трябва да се има предвид, че високопланинската хижа „Амбарица” се намира на 3 часа пеш от асфалтов път. Тя е далеч от полиция и правосъдие, което улеснява възможността за саморазправа и тормоз. Такива случаи вече е имало.

Планинарското общество е необходимият коректив на бездействието и беззаконието, присъщи на сдружение БТС. Време е да покажем, че имаме отношение към тези проблеми и не желаем да сме просто свидетели на упадъка на планинския туризъм, в следствие обслужването на лични интереси в организация, която не е допринесла за ресора си с нищо в последните десетилетия.

За всеки планинар хижата е дом – там се подслоняваме, сгряваме се и завързваме нови приятелства. Нека да покажем на БТС, че има кой да следи за законността и в планината. Да се видим на по чай в импровизираната столова на нашето недоволство.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button