Белиш отново минава на воден режим

Докога жителите на Община Троян ще консумират плодовете на неразбирателството между държавните институции

В неделния прекрасен за разходка и за почистване, ден жителите на село Белиш останаха след обяд без вода изненадващо. Потърсихме за информация отговарящия  от ВиК „Стенето“ .

Той отговори, че вода няма в резервоара. Днес се разбрало след падналия дъжд( значи не е проверявал изобщо тия дни).  Водата е спряна по нареждане на кмета на селото в момента, Тодор Радевски.  Според него  се очаква да има вода след два дни.

Попитах го защо така изведнъж без  да уведомят населението спират водата и това в почивните дни? Отговорът бе:

„Не съм радиоточка“.

Веднага звъннах и на зам.кмет Ангел Ангелов за съдействие. Щом служителят на ВиК „Стенето“ не бил  радиоточка.  Ангелов е разговарял с Радевски, защото  самият кмет ми звънна за да се разберем.

Да, той(Радевски) е наредил спирането на водата, защото чак днес е разбрал от водомайстора, че в резервоара има ¼ насъбрано така ценно съкровище. В този случай една част от населението(по-ниската) ще имат, а хората, които живеят в по-високата част на селото – няма да имат. От гледна точка на справедливостта той решава да  спре водоподаването, за да може да се насъбере достатъчно и всички жители на Белиш да могат да се мият, къпят и др.

По негово нареждане утре  отговарящият за съораженията ще следи, колко вода  се е  събрала. Това ще спомогне за добрия анализ и да пресметне какъв режим да се постави.  Да уточня, че с това си решение Тодор Радевски е постъпил правилно.

Между другото се оказа, че ние не ценим водата. Щом си позволяваме, ние жителите, в  този сух период да си мием колите и тракторчетата означава, че сме безотговорни. Да, такива сме. Щом не ни пука дали ще се чудим как да изкъпем малчуганите. Ние с какво ще се измием. Какви зарази ще тръгнат след неправилна хигиена?

Лошото е обаче друго.  Този проблем не е само в Белиш. Имаме информация за село Ломец, махали около Троян, като най-засегнатата е Длъжковската.

Вчера Общините Ловеч  и Плевен съобщиха, че водният  режим отпада  при тях. При нас – точно обратното. А инж.Гечев  оня ден беше толкова категоричен, че вода има и няма да има планирано спиране.

Къде е логиката?

На пресконференцията с медиите на 13.11.2019г. зададох въпрос към кмета на Общината Донка Михайлова, кой отговаря за съоръженията на ВиК. Отговорът й бе, че е  на  водното дружество. „Съоръженията са си техни и те трябва да следят за неправомерно ползване на водата(кражби), за незаконно спиране на водоподаването от жители на населено място“, поясни още Михайлова.

Но този неин отговор бе в противовес на това което чух от управителя на ВиК „Стенето“, който постоянно обвинява Михайлова(не Общината) за да се стигне до това в Троян да има проблеми.

В момента няма избран председател на Общински съвет Троян. Това води до забавяния  за решаване на редица проблеми в Общината.  Да се надяваме, че съветниците, които толкова много обещаваха по време на предизборната кампания, ще се вземат в ръце и ще ги изпълнят. Троянци гласуваха за  тях и те трябва да оправдаят доверието.

Ние сме единствената(може би) Община без избран председател на Общински съвет. Във вторник се надяваме вече да има избран такъв за да може да се решават проблемите в местния парламент(какъвто е статута му). И съм на мнение(това е само мое виждане), че инж. Гечев използва точно този момент на безконтролируемост към повереното му предприятие и коли и беси както си знае.

Имам питания и няма да спра да задавам тези въпроси.

  1. Докога ще се прехвърля този проблем(водата) като футболна топка сякаш сме на мач в който играе българския национален отбор?
  2. Кой ще поеме отговорност за безозбразията, които служителите на троянското водно дружество извършват?
  3. Докога ние жителите на Община Троян ще страдаме, че някой си развява байряка и си прави каквото иска?
  4. Докога  служителите на Община Троян и ВиК „Стенето“ няма да имат правилна комуникация? Защото плодовете на тяхното неправилно комуникиране ги ядем ние. Общината асфалтира, след  това троянските водомайстори  копаят за да поставят тръби.
  5. Когато се планират ремонти във ВиК -то, Общината знае ли? Или не е необходимо общинска администрация да знае? И обратното?

Надявам се искрено да получа  въпроси на тези отговори в най-скоро време, както и да бъдат решени проблемите на жителите на Общината.

Руслана Попсавова – жител на село Белиш

Related Articles

Back to top button