БСП и ГЕРБ се съюзиха в името на троянските граждани

Даниел Сираков с 6 мандата в Общинския съвет, Бонка Миховска - най- младата съветничка

Няколко часа след процедурата – избор на председател на Общински съвет Троян може да анализираме ситуацията от вчера на спокойствие и да премислим на глас какво точно се е случило.
След клетвата на Лалю Драголов и Красимир Батолов (той замени подалия оставка Радослав Чолаков – Роко) от групата на ПП ГЕРБ започна представянето кандидатите за председател на Общински съвет. Първата изненада беше обявяването на предложението на БСП. Всички очакваха, че отново от червените ще бъде номиниран инж. Владимир Хажийски. Но се оказа, че те предлагат Росен Веселинов, който е председател на общинската организация на БСП в Троян.
Втората (НЕ)изненада беше отново номинирането на Младен Мондешки от ДПС, който при предишния избор спечели само гласовете на своите съпартийци. За номинирането на инж. Петко Пенков от ГЕРБ и Николай Тодоров (МК „Глас Народен“) се знаеше преди започване на процедурата. Петко Пенков е познат като стария председател на Общински съвет Троян за мандат 2015–2019 г.
Нека припомним, че през зимата на 2017-та точно с решение на Общинския съвет след предложение за вот на недоверие Николай Тодоров бе свален от председателското място. Предложението за това дойде от групата на ГЕРБ. За спасяването на Тодоров не достигнаха 3 гласа. Червените се въздържаха и не гласуваха. Даниел Сираков и Калина Калинска от ВМРО и БЗНС Троян също дадоха своят вот на недоверие към Тодоров. В крайна сметка той бе свален от председателското място. След това последваха обжалвания, искове за съдебни дела от страна на Николай Тодоров, но всички инстанции се произнесоха, че Общинският съвет има правомощия за такива действия. Тогава след редица отлагания бе избран сегашният председател инж. Петко Пенков.
 
Но да се върнем към 2019-та и по-точно – към първия рунд на избора вчера. След тайно гласуване Веселинов получи 13 гласа, Пенков – 12, Тодоров – 4 и Мондешки остана без гласове. Ако трябва да анализираме (това е мое мнение) се оказва, че ДПС са дали своя глас за БСП, ВМРО са подкрепили Пенков. Отново не бе избран човек, който да е редом с кмета на общината Донка Михайлова. Председателят на групата ГЕРБ инж. Марин Радевски призова колегите си да приключат с избора този ден, защото в Общината има да се решават дела в името на техните избиратели, а именно гражданите на Троян. Предложението му бе прието и започна подготовката за втори дубъл на избора за председател. Дали е имало договорки или не ние не можем да кажем, а да предположим. Групата на БСП имаше свое кратко заседание в почивката от 15 минути. Отново се започна с номинациите. Сините потвърдиха наново името на Пенков. ДПС отново издигнаха кандидатурата на Мондешки. Но последва и „изненадата“ (за някои). Росен Веселинов от трибуната изрази своята благодарност към всички дали своя глас за него. Поясни, че работи и ще работи в името на троянци. Затова оттегля своята кандидатура. Общинските съветници от коалицията „Глас народен“ не издигнаха наново своя кандидатура. И така изборът бе между Петко Пенков и Младен Мондешки. След тайното гласуване, което бе много кратко, председателката на изборната комисия Елена Ройнева обяви, че съветникът от ДПС няма нито един глас, а инж. Пенков – 22. Един е гласувал с „Не подкрепям никого“ и има 6 невалидни бюлетини. Старият нов председател благодари за доверието и обеща да работи за благоденствието на града и жителите му.
   „Кой как е гласувал може само да се гадае, но вчера на втория тур общинските съветници гласуваха с цел да се решават проблемите на техните съграждани, да изпълняват своите предизборни обещания и най-вече в името на негово величество Троянецът“.
Тук е мястото да споменем, че в местния парламент има много нови лица. Младите хора са почти наравно с по-възрастните – 12 – и са готови да работят за бъдещето на своите деца, които са се родили тук. Зъболекарката Бонка Миховска (ГЕРБ), инж. Васил Гадевски (БСП – вече втори мандат), Младен Богдански (БСП), Тони Панов (ДПС) и др. Има и граждани с будна съвест – Мариян Данчев. Има по трима учители и доктори. Има един зъболекар, двама застрахователи, трима лесничеи, директор на училище, собственици на къщи за гости и заведения (двама), други бизнесмени (четирима). Женската част на съветниците този път е много малка – само 7. От доайените са Минко Акимов (най-възрастният и с 4 мандата), Даниел Сираков (с най-много мандати – 6), Росен Веселинов (5 мандата), Николай Тодоров (5 мандата). Д-р Цветомила Дудевска също е със сериозен опит в местния парламент.
Да се надяваме, че в този си състав съветниците ще са по-продуктивни , по-далновидни и ще успеят да изковат както подобава бъдещето на Троян.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button