Изграждането на троянското спортно бижу ще закъснее известно време

Изграждането на троянското спортно бижу ще закъснее известно време. Това разбрахме след запитване от читатели, спортни деятели и състезатели, които се интересуват и  ни питат много често какво се случва с обещаната от Община Троян и министър Кралев спортна зала. Този въпрос поставихме вчера, 13.11 2019 г., по време на пресконференцията на екипа на кмета на Община Троян Донка Михайлова.

Изграждането на троянското спортно бижу ще закъснее известно време
Обявяването на резултатите от конкурса

Тя отговори, че в момента няма движение и всичко е в застой защото след обявяване на резултатите от класирането „Проарх“ АД София са обжалвали решението на журито с председател арх. Боян Кръстев и членове: арх. Емил Дечев, арх. Тошо Станев, инж. Николай Хитров и инж. Мария Василева. По този начин се чака решение на районен съд, после и на по-високите нива на съдебната власт. Причината не е много ясна. Твърде вероятно е, според общинска администрация, че по-възрастното поколение архитекти не желае да приеме, че по-младите инженери предлагат по- добър вариант за спортната зала. Това е като аналог на конкурса проведен преди 2 години за обновяване на площад „Възраждане“ в града. Тогава отново проект на млади архитекти бе одобрен от компетентно жури, но обжалвано от класирания на второ място проектантски екип.

Нека припомним какво се случи с  конкурса за проектирането на Спортна зала в Троян.

Троянското спортно бижу, предвидена за реализиране в кв. 88 по плана на град Троян, на площ от 5030 кв. м. За целта е избран подходящ общински терен, в близост до Стадиона на град Троян, което дава възможност за съвместяване на много видове обща физическа подготовка, а също така – ползване на обща комуникация и техническа инфраструктура.

На 30 април 2019г. Община Троян обяви процедурата за конкурс за идеен проект за спортна зала в града. На 07.07.2019 г., в присъствието на журналисти и медии бяха отворени проектите за Многофункционална спортна зала. До отваряне на проектите имаше пълна анонимност. Журито  ги знаеше като проект 1, 2, 3 и тн. Номерацията бе направена според входиране на конкурсните работи.

Общата стойност на наградния фонд на обявения конкурс бе 10 000 лв. Компетентното жури бе в  състав: председател арх. Боян Кръстев, членове: арх. Емил Дечев, арх. Тошо Станев, инж. Николай Хитров и инж. Мария Василева определиха за победител проектът на „Дизайн арт – КИК“ ООД София, който е с 88.90 точки и получи за награда 5 000 лв,. 56,83 точки е събрал проектът на „Проарх“ АД от столицата и 3000 лв Бронзовия медалист е местното студио „Троянарх“ ЕООД , чийто проект има 49.98 точки, който взима 2000 лв.

За  победителя  – проект №4  (троянското спортно бижу) комисията е сметнала, че има добро решение. И много малко не е достигнало да бъде оценена с максималния брой точки. Също така мнението на всички е, че има баланс между всички аспекти и архитектите от Архитектурно студио Дизайн арт – КиК ООД София основно и подробно са разработили концепцията, която се желае. Изпълнени са всички изисквания на Община Троян. А именно реализиране на игрално поле с „чисти” размери 36,00х21,00 м. с възможност от три страни около него да се организират 600 седящи места за зрители. Проектантите също са взели предвид ,че теренът е с наклон на изток. Денивелацията дава възможност за оптимално полезен обем, включващ две нива. Теренът дава възможност за транспортен достъп до приземния етаж, който ще се ползва само за тренировки – до него ще имат достъп само спортисти, треньори и служебни лица, свързани с функционирането на обекта. За Строително-монтажни работи (СМР)предлага сумата от 2 907 475 без ДДС , а за инвестационния проект – 98 000лв без ДДС

Вторият – Проект №3 на „Проарх“ АД София е с почти 1/3 по-малко точки от победителя(56.83). Журито е сметнало, че решението е оригинално, но е доста разточително, комуникацията е неубедителна. СМР – 3 990 000 лв и инвестационен проект – 120 000 лв . Цените са без ДДС.

Бронзовия медалист в „състезанието“, „Троянарх“ ЕООД Троян на инж.Пенко Терзиев и техния проект №2 има събрани точки 49.98. Членовете на журито смятат, че тяхното творение е много добре обмислен и композиран, но има слабости във функционалното разпределение. Точките на разпределение за двете нива не са функционални. За СМР те са сметнали,че са необходими 2 916 667 лв, а за инвестиция в проекта – 76 500лв. Цените са без ДДС.

От Общинска администрация дават уверение, че спортна зала ще има, макар и с по-голямо закъснение заради  обжалванията в съда.  Просто това са формалности, които са неизбежни.

Ние също се надяваме че с  началото на   Новата  2020 година да има развитие за троянското спортно бижу.

Свързани статии

Back to top button