„Насам Натам“ и Община Троян поставиха информационни туристически табели

Една страхотна идея беше реализирана

Може да сте забелязали, че пред Информационно-културния център до „Сърчицето“ в Троян  има нова придобивка. Това е карта, по която ще се ориентираме къде, какво има из Троянския Балкан. А туристите са видели жълтите указателни табелки по туристическите пътеки.

Кой ги сложи? Сега ще ви разкажа, но ще ви върна малко във времето.

Преди 4 месеца попаднах на страничката в социалната мрежа Фейсбук на Туристическо дружество „Насам Натам“. Зачетох се и попаднах за една интересна инициатива – за едно интересно приключение в Троянския Балкан. В него бяха взели участие ученици от училището за планински водачи в Черни Осъм и д-р Субашки от Белодробна болница Троян

„Насам Натам" и Община Троян поставиха информационни туристически табели
Димо Колев – председател на ТД“Насам – Натам“. Живее в Бургас.

Още тогава се свързахме се с Димо Колев – председател на дружеството – да ни разкаже повече за това приключение. Доста въпроси му зададох. Колев съвсем търпеливо ми отговори на тях.

КОИ СА ТЕ? Познати хора в планинарските среди, всеки е доказал през годините желанието си и възможностите си да организира, провежда и напътства кампании, свързани с подобряване на туристическата инфраструктура.

ОСНОВНИТЕ ЦЕЛИ на Туристическо дружество „Насам-натам“ са следните:

  • Маркиране и обезопасяване на туристически маршрути и пътеки, и грижи за поддържането им.
  • Възстановяване, подобряване на условията за пребиваване и качеството на услугите в туристическите обекти – хижи, заслони и други.
  • Сътрудничество с държавната власт, органите на местно самоуправление и образователните институции, насочено към подобряване на съществуващата база, опазване на околната среда и развитие на дейността сред децата и младите хора.
  • Популяризиране и опазване на природните и културни забележителности.
  • Привличане на повече хора, включително ученици, студенти, младежи в практикуването на пешеходен, велосипеден, ски и воден туризъм, за активен отдих сред природата, за алпинизъм, ориентиране, спелеология и нови туристически и спортно-туристически изяви.

Те изпращат писма на 19 Общини, между които и Троянската. В тях описват какво ще правят и какво е изпълнено. Проходили са 78.5 км из Троянския Балкан и са проходили 8 маршрута, почти всичките нови и немаркирани до сега. Прочистили и маркирали 6 от тях.

Дойде време да се маркират туристическите пътеки и да се поставят специални туристически карти на определени места в Троянския край: в самия град (пред Информационно-културния център), в Черни Осъм, Беклемето, Шипковски минерални бани, Смесите и на хижите Чучул и Коман. Разбира се, има и за Зелениковския манастир, който вече е с нов стопанин (Румен Дудевски).

„Насам Натам" и Община Троян поставиха информационни туристически табели
Владимир Илиев-член на Управителния съвет на ТД“Насам – натам“

След среща между кмета на Троян Донка Михайлова и Владимир Илиев от  Плевен, член  на Управителния съвет на  дружеството  имаше „сделка“. На нея бе решено община Троян да спонсорира указателните карти и табели, трудът да е от ентусиастите. Бяха определени местата на самите туристически указателни табели и се започна работа по монтирането на специалните навеси(стойки) в селата и в Троян. Процесът не бе лек, на три етапа: полагане на основите, монтиране на стойките и преди 3 дни членове  на „Насам-Натам“ поставиха картите от печат върху разпенена пластмаса или коматекс, маркираха с жълти указателни табелки,  и поцинкована  ламарина по-долу написаните маршрути:

  • Бели Осъм – КК Беклемето – Арка на свободата – зелена маркировка
  • Троян – Янковска могила – хижа Чучул – синя маркировка
  • Черни Осъм – Янковска могила – хижа Чучул – зелена маркировка
  • Черни Осъм – Троянски манастир – зелена маркировка
  • Смесите – Зелениковски манастир – Новоселски поленици – зелена маркировка

Много се потрудиха членовете на това туристическо дружество, община Троян се представи достойно и доказа, че ние живеем в туристически район. Сега вече може да се гордеем, че имаме маркирани туристически пътеки и карти на самия Балкан. Идващите гости ще бъдат улеснени къде да се разхождат, по кои пътеки да минават и, разбира се, да не се загубят.

Когато местната власт и туристическите сдружения си подадат ръка, и работят заедно в полза на планинарите нещата стават по-лесно, качествено, а маршрутите сигурни. Което е най важно за всички.

Така Троян придобива облик на туристически град.

Нека благодарим на всички, които се потрудиха.

Back to top button
Close