Троян отново в списъка на избраните градове за санирането на жилищни блокове

Досегашното ограничение за финансиране с европейски пари на санирането само на жилищни блокове с до 35 апартамента в 28 града отпада, съобщи регионалното министерство.

Това дава възможност за разширяване на обхвата на тази програма и до по-големи сгради в предстоящата за отваряне в края на ноември нова процедура за саниране в периферни райони. По нея допустимите кандидати  трябва да живеят само  в Троян, съобщи Снежина Табакова от Общинска администрация. Същото важи и за  за градовете:  Ботевград, Берковица, Белоградчик, Генерал Тошево, Девин, Елхово, Златоград, Ивайловград, Крумовград, Козлодуй, Карнобат, Мездра, Малко Търново, Никопол, Нови пазар, Нова Загора, Поморие, Попово, Пещера, Провадия, Разлог, Сандански, Свиленград, Самоков, Севлиево,  Тутракан и Червен бряг.

Насоките за кандидатстване все още не са публикувани, но в предните две процедури на програмата от домакинствата в един блок се искаше да учредят сдружение на собствениците, което да носи отговорност за проекта. На сградите задължително се прави предварително техническо обследване. По двете процедури досега бяха санирани 683 сгради в тези 28 града.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button